Mačke i odraz u ogledalu

Mačke i odraz u ogledalu

Živite s mačkom i sigurno ste si barem jednom postavili pitanje vezana za ogledalo. Prepoznaje li se? Misli li da vidi drugu mačku u ogledalu? Što im ogledalo predstavlja? Istina je da ne postoji točan odgovor na pitanje prepoznaje li se ili ne, jer svaka mačka može reagirati na drugačiji način. Moguće reakcija su ignoriranje ogledala, misao o drugoj mački ili istraživanje same sebe. Promatrajte kako se vaša mačka ponaša kad se gleda u ogledalo i saznat ćete više o njenoj osobnosti.

Prepoznavanje u odrazu

Svijest o samome sebi smatra se naprednom intelektualnom sposobnošću koja je moguća samo ako su razvijeni frontalni režnjevi. Na temelju ove pretpostavke nekoliko je znanstvenika izradilo testove za određivanje samosvijesti životinja. Jedan od najpoznatijih je ‘test ogledala’ psihologa Gordona Gallupa. Metodu je razvio 1970. godine u svrhu određivanja sposobnosti samospoznaje kod životinja.

Kod primjenjivanja testa, znanstvenici vizualno označavaju jedan dio na tijelu životinje, a najčešće se radi o boji ili naljepnici. Nakon toga promatraju što se događa kada obilježena životinja stane pred ogledalo. Istovremeno rade testiranje na drugoj životinji bez oznake koja gleda u zrcalo i uspoređuju reakciju. Životinje koje su prošle test prilagođavale su svoj položaj tijela kako bi bolje vidjele oznaku na tijelu. Neke su je čak pokušale dodirnuti ili ukloniti. Puno su više pozornosti posvetile svome tijelu koje je imalo neko oznaku, od testiranja kada pred zrcalom nisu bile vizualno označene. Čak i ako životinja ne prođe test, njihove reakcije na odraz su jako zanimljive. Određene životinje su pokazale agresivno ponašanje, dok su druge imale nježne reakcije što se može pripisati osjećaju da je odraz zapravo neka druga životinja.

Ako životinja prođe test ogledala, to je sigurno jak dokaz samospoznaje, i ukazuje na mogućnost samosvijesti (“osjećaja samog sebe”). Međutim, to nije definitivni dokaz. Ako životinja ne prođe i takav test, to nužno ne znači da ona ne posjeduju te sposobnosti. Na primjer, životinje koje se oslanjaju na druga osjetila jače od njihove vizije možda neće imati toliko interesa za vlastiti odraz.

Mačke prepoznaju uglavnom po mirisu i vrlo brzo mogu zaključiti da njihova zrcalna slika nisu one, niti bilo koja druga životinja, jer im nedostaje odgovarajući miris. Nasuprot tome, studije su pokazale da neke životinje mogu biti samosvjesne. Takve životinje (među kojima su i neke mačke) prvo pokušavaju uspostaviti izravan kontakt s odrazom, zatim provjeravaju iza ogledala i na kraju gledaju same sebe u ogledalu (izraze lica, držanje…). Ako se vaša mačka tako ponaša, možda je prepoznala samu sebe u ogledalu. To ipak ne znači da se prepoznaje na isti način kao ljudi, niti da na njih ima isti dojam i značenje.

Mačka i ogledalo

Netko se nalazi iza ogledala?

Jedna od opcija je da bi vaša mačka mogla pomisliti da u ogledalu postoji još jedna mačka, a njihova reakcija će vam to i pokazati. Ako je mačka navikla na viđanje s drugim mačkama, njezina reakcija može biti jako mirna i najvjerojatnije će cijelu situaciju ignorirati. Kažu da mačke mogu prepoznati jedna drugu ako dovoljno dugo žive zajedno. Mačići koji se odvoje od majke neće ju prepoznati, ako i dalje ne održavaju bliski odnos s njom. Mačke koje nisu okružene svojom vrstom ili ne vole živjeti s drugim mačkama mogu reagirati agresivno.

Kako će mačka riješiti zagonetku ogledala uvelike ovisi o njihovoj dobi, iskustvu i intelektualnoj sposobnosti. Mačići se uvijek žele igrati, pa će tako započeti i igru s ”drugom mačkom” u ogledalu. Budući da ona neće davati nikakve povratne informacije, mačiću će igra dosaditi i odustat će od svoje nove igračke. Kada shvate da im se trud nije isplatio, da unaprijed mogu predvidjeti svaki pokret refleksije i da ne dobivaju taktilne informacije koje su im potrebne za igru, potpuno će ignorirati ogledalo. Mačići jako brzo uče eliminirati stvari ili pojave koje su im nevažne.

Ignoriranje ogledala

Mnoge mačke nemaju nikakvu reakciju kad se nađu oči u oči s ogledalom, a to se obično događa kad se susretnu s ogledalom drugi put. Ako se mačka prvi prvom susretu ”prepozna”, najvjerojatnije će napraviti cijeli ritual poza i izraza lica. U takvoj aktivnosti možete im se pridružiti i staviti ogledalo ispred sebe, kako bi pokušala shvatiti o čemu je riječ. Miris, zvuk i dodir također su važni za prepoznavanje. Kako u ovom slučaju niti jedno osjetilo osim vida nije aktivno, mačka može odbijati pogled u ogledalo ili se početi se svađati s odrazom.

Upoznajte ih s ogledalom

Prvi susret mačke s ogledalom obično je kad su već odrasle i nemaju više razigranost mačića. Zbog toga su puno opreznije ili čak neprijateljski nastrojene prema predmetu koji je ispred njih. Ako uzmete mačku u naručje, stanete pred ogledalo i počnete govoriti, mogle bi prepoznati vas, ali ne i sebe. Vaš odraz mogu shvatiti, ali na sebe će i dalje gledati samo kao dio slike. Činjenica je da mačka svijet percipira potpuno drugačije od ljudi. Oči im služe da detektiraju i najmanji pokret u potpunom mrak, a brkovi kao jedna vrsta radara. Sluh im je besprijekoran, a osjećaj za miris daleko važniji nego za ljude. Zbog svih tih razloga, njihova svijest je potpuno drugačija.

Mačke nikada neće promatrati ogledalo na isti način na koji to čine ljudi, neće razmišljati od čega je napravljeno, kako izgledaju, niti čemu služi. Njihova životna filozofija je znatiželjno istraživanje i ništa više od toga.

Autor: Dolores

Novinarka, fotografkinja i velika ljubiteljica životinja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *