Kako socijalizirati sramežljivu mačku?

Kako socijalizirati sramežljivu mačku?

Sramežljive mačke miču se od svega i svih, a posebno od nepoznatih ljudi i situacija. Često to i ne moraju biti nepoznati ljudi, primjerice ako vam prijatelj dolazi u posjet, sramežljiva mačka će se od njega sakriti iako je bio već toliko puta u posjetu. Osim ovoga, u nekim situacijama sramežljive mačke postaju agresivne, a najbolji primjer za to je posjet veterinaru.

Ipak, dobra je vijest da se sramežljivu mačku može pokušati trenirati da ne bude toliko sramežljiva, odnosno da postane socijalizirana. Evo koje korake trebate poduzeti:

1. KORAK

Stvorite okolinu koja će vašoj mački ulijevati sigurnost i samopouzdanje. Za mačke su veoma bitni visoki prostori, odnosno da se negdje mogu popeti i imati pregled s visoke pozicije u prostoru, a također im je bitno da se imaju gdje zavući.

2. KORAK

Uvijek koristite pozitivne akcije i nagradu. Dakle, čemu god mačku pokušali naučiti, uvijek to činite na pozitivan način i pomoću nagrada. Kažnjavanje, deranje ili bilo što negativno neće vas odvesti nikamo, odnosno situaciju ćete dodatno samo zakomplicirati. Najbolje je tražiti nešto od mačke i kada ona to učiniti, odmah je nagraditi omiljenom poslasticom. Uz poslasticu ili osim nje može se koristiti i neki ugodan zvuk, primjerice vaš dugački: ‘Daaaa!’ i slično.

3. KORAK

Saznajte što vašu mačku motivira. Svaka mica maca je drugačija, a posebice kada govorimo o sramežljivima i strašljivima. Prema govoru njezinog tijela najbolje ćete saznati što joj najviše odgovara, što joj daje najviše motivacije. Nekima će to doista biti poslastice, ali kod drugih to uopće ne mora biti tako. Nekima će češkanje biti pravi motivator, dok drugima to može biti nešto što će ih odmah demotivirati. Dakle, promatrajte mačku i saznat ćete što je najbolje za nju i to joj priuštite.

4. KORAK

Trikovi su dobar način da mačka nauči interakciju s ljudima i postane društvenija. Pomoću nagrađivanja mačku se mogu naučiti određeni trikovi, primjerice da ‘da pet’, sjedne ili stane na određene mjesto, šapicom traži hranu ili slično. Ukoliko je uspijete naučiti neke od ovih ili sličnih trikova, podići ćete joj samopouzdanje u interakciji s drugim ljudima i baš preko trikova ona se može lakše sprijateljiti s njima.

5. KORAK

Povezujte stvari koje je plaše s pozitivnim posljedicama. Primjerice, ako vaša mačka pobjegne čim netko pruži ruku prema njoj, morate je naučiti da nakon pružanja ruke slijedi nagrada, nešto pozitivno, poput omiljene poslastice ili češkanja po omiljenom mjestu.

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *