Počela je sezona gripe – zaštitite mačke

Počela je sezona gripe – zaštitite mačke

Dani su sve kraći, a hladnoća polako i neumoljivo kuca na vrata. Zimski dani pogoduje pojavi prehlade i gripe, a mačke nisu ništa manje zaštićene. I na njih mogu utjecati tipični simptomi prehlade poput kihanja i vrućice. Ono što morate znati o mačjoj gripi je da se ne prenosi na ljude i od toga nema bojazni.

Mačja gripa

Mačja gripa je uobičajena bolest koja utječe na gornje dišne puteve mačaka. Zapravo se ne radi o jednoj bolesti, već može biti uzrokovana raznim zaraznim agensima, virusima, pa čak i bakterijama.

Oko 80 posto slučajeva gripe mačaka uzrokovano je jednim od dva virusa: mačji herpesvirus (FHV) ili mačji kalicivirus (FCV). FHV obično uzrokuje ozbiljnije bolesti. Prilično je uobičajeno da virus koji se nalazi u respiratornom sustavu mačke uz prisutnost bakterija pogoršava zdravstvenu situaciju mačke.

Drugi rijetki uzroci gripe uključuju infekcije bakterijama Chlamydophila felis (klamidioza) i Bordetella bronchiseptica koja uzrokuje dugotrajni kašalj specifičnog zvuka. Takve bolesti najčešće zahvaćaju mačiće, starije mačke ili imunosuprimirane mačke. Okoliš gdje postoji mnogo mačaka (skloništa, kolonije, mjesta za uzgoj) više su osjetljivi na pandemiju tih bolesti.

Virusi se mogu širiti kroz okoliš na razne načine i zaraziti mačke. Ako dođe do izravnog kontakta, zaražena mačka koja pokazuje simptome ima velike šanse zaraziti drugu. Kihanje je posebno opasno, jer proizvodi vrlo male čestice sluzi s virusima koji mogu zaraziti drugu mačku, iako je to rjeđi put infekcije. Neizravni kontakt sa zaraženim sekretima su također potencijalni prijenosnici, jer virusi preživljavaju u okolišu do tjedan dana, a mogu se prenijeti preko odjeće, ruku, zdjelica za hranu, četke za dlaku.

Simptomi

Mačke s gripom pokazuju niz simptoma koji su vrlo slični onima kod ljudi: kihanje, curenje nosa, vodene oči, groznica, apatija, gubitak apetita, slabost, kašalj ili gubitak glasa, a u najgorim slučajevima upala pluća.

Kao što je već spomenuto, virus FHV može uzrokovati teže bolesti koje mogu ugroziti život mačke. Bilo je slučajeva nastanka ulkusa u oku ili kapcima, koje mogu postati upaljene, uzrokujući jaku bol i utjecati na vid životinje. FCV virus obično uzrokuje manje ozbiljne gripe.

Mačići mogu imati ozbiljnije probleme, kao što je groznica. Odrasle mačke su otpornije, iako neke mogu imati bolne čireve na jeziku, nepcu ili nosu. Neki sojevi FCV uzrokuju vrućicu i nestabilnost kod nekih mačića (isti simptom se ponekad pojavljuje nakon cijepljenja mačaka od FCV bolesti, iako nestaje nakon nekoliko dana).

Nedavno je otkriven oblik bolesti uzrokovan ozbiljnijim FCV virusom, koji je vrlo zarazan i ima mnogo veću stopu smrtnosti. Ova bolest je otkrivena u SAD-u i Velikoj Britaniji i ima smrtnost od više od 70 posto. Mačke s ovom vrstom bolesti obično imaju oticanje na licu i nogama, vrućicu i teške čireve na glavi, nogama i stopalima.

Zanimljivo je da su odrasle mačke sklonije takvoj vrsti bolesti od mačića, a cijepljene mačke također nisu sigurne. Vjeruje se da ova vrsta bolesti nastaje kada se različite mačke s različitim sojevima FCV podudaraju i proizvode mješavine mutacija koje su smrtonosne za mačke. FCV je također usko povezan s kroničnom upalom zubnog mesa od kojeg su patile neke mačke.

Klamidijska gripa također proizvodi blagi oblik gripe, uz prisustvo crvenila očiju i upaljenoga nosa. Bordetella uzrokuje znakove slične gripi, ali bolest napreduje uzrokujući ozbiljne infekcije i visoku smrtnost kod mačića. Mnoge od zaraženih mačaka muče se s kašljem.

Mačja gripa se može odmah dijagnosticirati, a ponekad veterinari uzimaju bris grla, nosa i oka kako bi ga odnijeli u laboratorij i analizirali vrstu virusa.

Liječenje

Za liječenje mačke s gripom, najbolje je da veterinar odredi neku vrstu palijativne terapiju za postojeće simptome, iako ne postoji specifična terapija za viruse.

Mačke nisu hospitalizirane jer bi time uzrokovale infekciju ostalih životinja u klinici. Briga o njima preuzima se kod kuće, a najbolje što možete učiniti je pružiti najbolju skrb vašoj bolesnoj ljubimici. Osigurajte mački mirno, toplo i ugodno mjesto, pripremite odgovarajuću hranu i redovito mijenjajte svježu vodu, brinite o higijeni kutije s pijeskom koja u ovom slučaju mora biti u neposrednoj blizini kreveta.

Izbjegavajte svaki izvor stresa poput prisustva djece, posjetitelja i drugih kućnih ljubimaca. Pažljivo očistite nos i oči mačke čistim pamučnim maramicama ili gazom, a možete pomoći vašoj mački da ima manje sluzi stavljanjem zdjele tople vode u blizini kreveta (uvijek pod nadzorom) i ponuditi vlažnu hranu na toploj temperaturi.

Ako je potrebno, trebali bi je hraniti iz ruke. Ako mačka ne pije, često joj dajte fiziološku otopinu da bi se izbjegla dehidracija. Redovito provjetriti sobu u kojoj mačka boravi.

U nekim ekstremnim slučajevima, hospitalizacija će biti potrebna ako je život mačke u opasnosti. Prema istraživanjima, L-lizin sprječava replikaciju virusa, a potrebna je mačkama pogođenim FHV virusom. U nekim slučajevima, za virusne bolesti koristi se lijek koji ometa virusnu replikaciju i mora se upotrijebiti posebna vrsta proteina (interferon) koji su odobreni u Europi. Ovaj lijek je izuzetno skup, a njegova učinkovitost za mačji FHV ili FCV infekciji nije dokazana.

Kao antivirusne kapi za liječenje ponekad se koristi trifluridin u dozi od osam do deset kapi dnevno. U kućama s mnogo mačaka preporučuje se izolirati zaražene mačke. One bi trebali imati svoje zdjelice za hranu i kutije za pijesak odvojene od drugih. Morate pokušati ne dodirivati zdrave mačke dok liječite bolesnu mačke ili dirate njezine stvari.

Liječenje

Većina odraslih mačaka nema problema s gripom tijekom života. U slučajevima FHV-a ukupni oporavak može potrajati do nekoliko tjedana. Neke mačke mogu imati stalne probleme s gornjim dišnim putevima, kao što su upala nazalnih cijevi, problemi s očima i kronični rinitis. Vrlo ekstremni slučajevi mogu uzrokovati gubitak vida, tako da je rano liječenje životinje vrlo važno.

Mačke koje se oporavljaju od mačje gripe mogu odoljeti budućim infekcijama barem godinu dana, ponekad i duže. Budući da postoji nekoliko vrsta FCV-a, ako je mačka bila zaražena jednim, mogao bi ju zaraziti i drugi virus. Ovaj problem se ne pojavljuje kod FHV-a.

Može li se spriječiti mačja gripa?

Najučinkovitiji način da se spriječi mačja gripa je cijepljenje protiv virusa FHV i FCV. Ova vrsta cjepiva se daje mačićima u dvije doze, uz zakonsko ponavljanje prema uputama veterinara. Međutim, cjepiva protiv gripe nisu 100 posto učinkovita. To znači da ne sprječavaju zarazu vaše mačke, te unatoč cijepljenju, mačke može uhvatiti gripa iako će obično biti blažeg oblika.

Također imajte na umu da FCV virusi imaju veliku varijabilnost, s mnogo sojeva, a cjepiva štite od samo nekoliko virusa. Mačka nikad ne smije biti cijepljena kada su već prisutni simptomi, već se cjepivo daje samo potpuno zdravim mačkama. Cjepivo protiv klamidije i Bordetelle također su dostupni, ali se ne daju svim mačkama, već samo onima s visokim rizikom od izlaganja.

Kućne mačke koje imaju redovitu njegu i brigu manje su izložene raznim virusima, ali zato ne treba zaboraviti na ulične koje nisu imale sreće za pronalaskom toplog doma ili su iz njega izbačene. Pomozite im hranom, vodom i brigom o njihovom zdravlju.

Autor: Dolores

Novinarka, fotografkinja i velika ljubiteljica životinja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *