Mačka ima površinu stola za stolni tenis

Mačka ima površinu stola za stolni tenis

Mačke provode mnogo vremena čisteći se. Čistoća je za njih veoma važna, ali ne samo za njih već i za većinu životinja u životinjskom carstvu. Zato su se znanstvenici sa Georgia Tech-a pozabavili pitanjem koliku površinu zapravo pojedine životinje moraju održavati čistom. Tako su došli do zaključka da mačka, kada bi se raširila njezina koža i dlaka, odnosno sva ona područja koja mora očistiti, imala površinu klasičnog stola za stolni tenis. Poprilično impresivno, zar ne?

Spomenuti znanstvenici željeli su vidjeti kako životinje različitih veličina ostaju čistima te su pregledavali 24 prijašnje studije o higijeni kod životinja, ali su i mjerili prosječnu površinu 27 sisavca i insekata. Među sisavcima, dakako, jedno od najvažnijih mjesta pripada upravo mačkama. Mjerenjem površine životinja mogli su zaključiti koliku svaka od njih površinu mora pokriti prilikom uklanjanja prašine, blata i svih ostalih vrsta zaprljanja. Tako su došli do zanimljivih podataka koji nama, običnim smrtnicima, vjerojatno nikada ne bi pali na pamet da se o njima zapitamo. Točnije, zaključili su da pojedine životinje, iako se čine malima, zapravo imaju poprilično veliku površinu tijela koju moraju održavati čistom.

Mačja površina

Osim što se saznalo da prosječna mačka mora održavati površinu tijela koje je veliko kao klasičan stol za stolni tenis, također se saznalo i da je kod pčele ta površina jednaka jednom tostu kruha, a kod činčile – velikom terencu! Kod morske vidre to je još veća površina, velika poput igrališta za hokej.

Možda se, kada pogledamo neke od ovih životinja, čini da je površina za čišćenje i veličina same životinje pomalo nesrazmjerna, ali ipak treba pogledati sve činjenice. Primjera radi – samo jedan dabar ima oko 300 milijuna dlaka na svom tijelu, što je količina dlaka jednaka kod približno cijele populacije Sjedinjenih Država!

Zašto je ovo uopće važno, zapitat ćete se. Iz razloga što je higijena, znamo i sami, pola zdravlja. Točnije, mnogim životinjama čista površina tijela znači kao što primjerice automobilima znači održavan motor – dobro funkcioniranje, nikada nas ne ostavlja na cjedilu, može dobro raditi godinama. A kad pogledamo svoje ljubimice mačke, znamo koliko je to točno, odnosno koliko je čistoća bitna.

U konačnici, cilj ovog istraživanja je pronaći najefektniji način za uklanjanje nečistoće s tijela. Znamo da su jedne životinje u tome uspješnije od drugih. Tko zna, možda se u budućnosti, razvijem znanosti, pronađe neko sredstvo ili metoda uklanjanja nečistoća kojem će uzor biti upravo mačja higijena!

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *