Ocicat

Ocicat

Ocicat jest jedna od rijetkih vrsta uzgajana isključivo s ciljem da što više nalikuje na divlju mačku, tj. na leoparda. Uzgajivači su u tome i uspjeli križajući abesinsku, sijamsku i američku kratkodlaku mačku te stvorili jedinu domaću mačku koja “imitira” leoparda (uopće nema divljeg DNA), i to u 12 dostupnih boja!

Ova pasmina je velika i aktivna, atletskog izgleda. Vrlo je mišičava, gustog krzna i satenskog odsjaja koji naglašava njezine mišiće i točke. Prvi ocicat nastao je 1964. slučajno, kao rezultat pokušaja stvaranja abypoint sijamske mačke. Zahvaljujući zanimljivom uzorku i velikom interesu genetičara Clydea Keelera počelo je selektivno uzgajanje ove pasmine. Od FIFe je prepoznata 1992. godine.

Iako ocicat izgleda divlje, temperamentom je sasvim suprotna. Jako su otvorene, lako se treniraju (daju se voditi na uzici, odazivaju se na ime, slušaju komande i mogu se igrati donošenja bačene loptice) i općenito su psećeg karaktera. Nisu sramežljive u blizini nepoznatih ljudi, a ni životinja, što ih čini idealnim ljubimcem za obitelji. Bitno je samo da im se pruža puno pažnje, jer su po tom pitanju zahtjevnije od ostalih neovisnijih vrsta.

Standard:

GLAVA je klinastog oblika, a njuška široka i četverokutna, u profilu dugačka. Brada i čeljusti su jake.
UŠI su srednje velike, čuperci su poželjni i ako postoje onda rastu vertikalno na vrhu uha. Uši su smještene tako da čine gornji vanjski kut glave.
OČI su velike, bademaste, blago ukošene prema ušima i široko razmaknute.
TIJELO je prilično veliko i snažno, atletskog izgleda, ne smije biti zdepasto. Leđa su vodoravna, blago uzdignuta prema zadnjim nogama. Vrat je izvijen u obliku luka i skladan.
NOGE su srednje duljine, mišičave i snažne u skladu s tijelom. Šape su ovalne i kompaktne a veličina im je u skladu s nogama.
REP je dugačak u odnosu na tijelo i sužava se prema vrhu. Vrh repa je tamne boje.
KRZNO je kratko, ravno, svilenkasto, blještavo sjajno, pripijeno uz tijelo ali dovoljno dugo da prikaže potrebne obojene pruge (ticking). Najsvjetlije je boje na licu, oko očiju, na bradi i donjoj vilici. Najtamnije je obojen vrh repa. Da bi se utvrdila prava boja krzna promatra se boja na vrhu repa. Uzorak je točkasto tigrasti, mora biti jasan i vidljiv sa svih strana.

macke.hr
Autor: macke.hr

macke.hr su centralno mjesto za sve vlasnike mačaka ili one koji žele znati više. Novosti, informacije, pomoć i zanimljivosti - sve na jednom mjestu!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *