Napustila nas je Tama, mačka šefica željezničke postaje

Napustila nas je Tama, mačka šefica željezničke postaje

Tama je imala 16 godina i krajem lipnja je umrla od zatajenja srca. Mnogi od nas nisu se, nažalost, upoznali s njezinom životnom pričom dok je bila živa pa to moramo učiniti sada jer radi se o doista posebnoj mački i posebnoj priči.

Tama je živjela u Japanu, na željezničkoj postaji Kishi u gradu Wakayama na sjeveru Japana, a poznata je bila kao mačka šefica spomenute željezničke postaje koju je spasila od bankrota. Naime, brojni su turisti dolazili vidjeti Tamu koja je imala svoj ured i nosila je posebnu kapu i ogrlicu kakvu obično imaju šefovi željezničkih postaja i na taj način je postaja dobivala značajnu financijsku injekciju.

Spomenuta željeznička postaja nikada nije imala mnogo putnika jer se lokalno stanovništvo slabo koristi vlakom. Kako bi se postaja spasila od zatvaranja, 2007. godine je zaposlena Tama koja je do tada živjela s jednom obitelji u spomenutom gradu. Čim je promijenila mjesto stanovanja, odnosno počela živjeti na željezničkog stanici, stvari su se drastično promijenile. Ya početak, broj putnika višestruko se povećao, a k tome su se počele prodavati fotografije s Tamom, što je također pomoglo punjenju blagajne i održavanju željezničke postaje otvorenom. Postoji i kafić u kojem su fotografije i slične stvari na kojima je Tama, a mogu se kupiti i razglednice, olovke i ostalo na kojem je otisnut njezin lik.

Za Tamu će biti održana i komemoracija, bit će pokopana na željezničkoj postaji, a vjerujemo kako će njezin lik i djelo živjeti i dalje.

Tama je imala i svoj profil na Twitteru, a nakon što je uginula, na profilu je pisalo: ‘Hvala svima na tweetovima. Prije tri dana sam uskočila na vlak za raj. Kada stignem, svima ću se javiti!’ Ovaj je status podijeljen preko 14,000 puta.

Ovih je dana konačno pronađena i dostojna zamjena za Tamu – dužnost je preuzeo mačak Nitama.

Pogledajte Tamu:

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *