Koliko dobro mačke pamte?

Koliko dobro mačke pamte?

Često kažemo za nekoga tko ima dobro pamćenje da pamti kao slon. Slonovi su poznati po odličnom pamćenju, međutim slonovi su daleko, daleko od nas i rijetko tko se može uvjeriti je li to doista točno. S druge strane, domaće mačke su posvuda oko nas, a rijetko tko će reći: ‘Pamtiš kao mačka!’ No, zapravo bi se tako i trebalo govoriti jer mačke imaju odlično pamćenje!

Naime, znanstvenici su obavljali razna istraživanja o zaboravu kod životinja pa su tako pratili čimpanze, gorile, bonobo majmune, koze, hijene te mačke. Većina ovih životinja se sukobljava, ali nakon nekog vremena zaboravljaju sukob, oproste i idu dalje. Sve osim mačaka – one nikad ne zaboravljaju što im se napravi, kažu znanstvenici!

Ponekad mačka promijeni vlasnika, a stari se vlasnik pita hoće li ga se njegova mačka sjećati nakon nekog vremena. Ovdje dakle mislimo na odrasle mačke, ne na mačiće, a odgovor je – da, sjećat će se.

Mačka stvara sjećanje, odnosno pamti stvari najviše se oslanjajući na tri glavna osjeta: vid, miris i zvuk. Što je jedinstveniji osjet kojeg dobije pomoću njih, to će razviti bolju memoriju o vama. Također, nije bitno jeste li prema njima dobri ili loši, ona jednako dobro pamti i dobre i loše obrasce ponašanja.

Primjerice, kada pas, samo jedan pas napadne mačku, ona će odmah cijelu pseću vrstu svrstati u nešto čega se treba bojati, ali isto tako ako se prvi susret s psom poveže s nekim poslasticama, igrom i sličnim, pozitivnim stvarima, ona će sve itekako dobro zapamtiti i ponašati se u skladu sa sjećanjem.

Istraživanja daju informacije da mačkino kratkotrajno pamćenje traje čak dvije do tri godine, usporedimo li ga s psećim kratkotrajnim pamćenjem koje traje negdje oko 16 sati. Kada se radi o mačjem dugotrajnom pamćenju, ne zna se točno koliko ono traje, ali znanstvenici kažu da traje onoliko koliko je mačka zdrava. Naime, kada mačka oboli, pamćenje joj veoma slabi. Također, što je mačka starija, to su veće mogućnosti obolijevanja, ali se bilježi i veliko opadanje kognitivnih sposobnosti. Primjerice, istraživanja kažu da preko 50 posto mačaka koje su stare od 11 do 15 godina pati od smanjenja kognitivnih sposobnosti, dok čak 80 posto mačaka starih od 16 do 20 godina ima isti problem.

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *