Mačke (ipak) prate naše reakcije

Mačke (ipak) prate naše reakcije

Za mačke se obično smatra da su veoma samostalne i samopouzdane životinje. Životinje koje imaju svoj zadatak u životu koji se manje-više sastoji od hrane, spavanja i češkanja te da ih mnogo ne zanimaju reakcije ljudi oko nje, osim kad im treba hrana a nemaju je u željenom trenutku. Međutim najnovije istraživanje iz Italije daje naslutiti da stvari ipak nisu tako jednostavne kada se radi o mačkama.

Znanstvenici sa Sveučilišta Milano napravili su istraživanje o tome koliko mačke prate emocije i reakcije svojih vlasnika, a pri tome su koristili iste metode, odnosno testove koje su koristili i kod ispitivanja pasa da utvrde koliko reakcije i emocije vlasnika utječu na njihovo ponašanje. Zanimljivo je da je na kraju zaključeno kako 79 posto mačaka gleda u svog vlasnika prije nego odreagira na određenu situaciju, a to je postotak veoma sličan postotku pasa koji su prije reakcije gledali što će učiniti njihov vlasnik!

U istraživanju su sudjelovale 24 mačke i njihovi vlasnici. Po jedna mačka s vlasnikom ulazili su u prostoriju u kojoj je bio ventilator na kojem su bile pričvršćene šarene trakice i njihale su se kako bi se ventilator okretao. Ventilator prvo nije radio i mačka i vlasnik bi pregledali sobu, a nakon toga bi se ventilator pokrenuo. Mačke i vlasnici bili su podijeljeni u tri grupe s obzirom na reakcije na ventilator. Jednim je vlasnicima rečeno da se ponašaju na neutralan način, drugima na pozitivan i trećima na negativan način s obzirom na pokretanje ventilatora. Na ovaj se način željelo vidjeti hoće li mačka slijediti ponašanje i reakcije svoga vlasnika ili će reagirati na svoj način. Kao što smo naveli, velika većina mačaka reagirala je sukladno reakciji njihovog vlasnika, a posebno je to bio uočljivo kod negativne reakcije prema ventilatoru jer su mačke u toj grupi tražile najbliži i najbrži izlaz iz prostorije vidjevši i da su se njihovi vlasnici uznemirili.

Isabella Merola, znanstvenica koja je vodila istraživanje kaže kako su potrebna dodatna istraživanja na ovu temu kako bi se utvrdili još neki podaci, no jasno je da mačke imaju povjerenje u svoje vlasnike i da nisu ravnodušne na reakcije i emocije vlasnika.

Nevena
Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *