Što je “high-rise” sindrom?

Što je “high-rise” sindrom?

Kada nam stignu topliji dani, jedva čekamo da širom otvorimo prozore i uživamo u lijepom vremenu i ugodnoj temperaturi. Nažalot, pritom nesvjesno ugrožavamo naše ljubimce. Iako slove kao spretne, nezaštićeni prozori su stvarna opasnost za vaše mačke koje toliko često padnu s njega da se u veterinarskim krugovima već uvriježio izraz za ozljede izazvane takvim padom – high-rise sindrom ili sindrom visokokatnice. Nije rijetkost da veterinari imaju i po nekoliko ovakvih nesretnih slučajeva tjedno za vrijeme toplijih mjeseci. Posljedice padova su slomljena vilica, ozljeda pluća, lomovi udova i zdjelice pa i smrt.

Činjenice o high-rise sindromu

  • Mačke imaju vrlo dobro razvijen instikt samopreživljavanja i neće namjerno skočiti u ponor. Većina ih se posklizne i padne sa prozora, balkona ili sličnog povišenog mjesta
  • Mačke imaju izraženu sposobnost da usmjere svoju pažnju na predmet interesta. Kakva ptičica ili slična zanimacija može dovoljno omesti mačku da ona izgubi ravnotežu i padne
  • Budući da mačke ne pate od straha od visine i vole sjediti na povišenim mjestima, mi pogrešno pretpostavljamo da nema razloga za brigu. Istina je drugačija: iako bi se mačka bez problema uhvatila noktima za granu ili deblo, površine poput betona ili cigle su druga priča.
  • Pri padu se mačka ne dočeka ravno na svoje noge, već ih drži lagano raširene i zato kod pada s velike visine često dolazi do ozljede glave i zdjelice.
  • Zabluda je da se mačka neće ozlijediti ako padna s prvog ili drugog kata. Često su manje visine opasnije jer ne pružaju mački dovoljno vremena da zauzmu pravilan položaj tijela za dočekivanje na noge.
  • Upamite da će se nakon pada mačka naći na pločniku ili ulici, što je za nju nepoznato i opasno okružje. Nemojte nikada pretpostaviti da životinja nije preživjela pad i smjesta je odvedite kod najbližeg veterinara.
  • Šanse za preživljavanje su dramatično veće ako se mački pruži brza i stručna pomoć.

Kako spriječiti “high-rise” sindrom?

Osim očiglednog rješenja (izbjegavati držati prozore otvorenima), evo i nekoliko savjeta da i vi i vaša mačka budete zadovoljni.

  • Idealna zaštita su grilje ili mreža preko prozorskog okna. Prozorske rešetke nisu dovoljne!
  • Polica sa sadnicama će također držati mačku dalje od ruba i uljepšati vaš prozor, međutim uvijek postoji rizik da će u tom slučaju nastradati cvijeće. :)
  • Pokušajte sa stavljanjem mačje grebalice pored prozora tako da mačka provodi vrijeme na grebalici a ne na rubu prozorskog okna.

Želimo vam sigurno i bezbrižno ljeto!

 

macke.hr
Autor: macke.hr

macke.hr su centralno mjesto za sve vlasnike mačaka ili one koji žele znati više. Novosti, informacije, pomoć i zanimljivosti - sve na jednom mjestu!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *