Šarene mačke imaju – najmačkastiju narav!

Šarene mačke imaju – najmačkastiju narav!

Znanstvenici sa Sveučilišta Kalifornija došli su do zanimljive informacije i do odgovora na pitanje – koje su mačke najveći izazov za svoje vlasnike. Odgovor je – mačke sa ‘špricanim’ krznom, odnosno višebojne mačke koje izgledaju kao da je neki nestašni slikar njihovo krzno pošpricao s nekoliko različitih boja. Najčešće su to crne mačke sa žutim preljevom, ali postoji i niz drugih kombinacija.

Drugim riječima – mačke s ovakvim kombinacijama na krznu su teške, imaju težak karakter. Istraživanje je provedeno na preko 1,200 mačaka te se pokazalo da mačke sa špricanim krznima mnogo češće grizu, grebu te prave mnoge druge nepodopštine. Štoviše, među najagresivnijim mačkama su one koje na krznu imaju sive i bijele kombinacije te crne i bijele kombinacije ‘špricanja’. S druge strane, mačke s ujednačenom bojom krzna sive, bijele i crne boje manje su ‘teške’ od već navedenih primjeraka.

Kao platforma za ovo istraživanje korištene su društvene mreže. Točnije, ljudi koji imaju mačke te su prisutni na društvenim mrežama mogli su sudjelovati u istraživanju koje je bilo veoma jednostavno. Naime, vlasnici su trebali izabrati boju ili boje koje njihova mačka (ili njihove mačke) ima te opisati ponašanja kojima je sklona.

Prije ove studije su mačke “špricanog” krzna opisivane kao veoma živahne i nepredvidljive. Stoga je ovo istraživanje dodatno dokazalo ono što je već poznato. Ono što je posebno zanimljivo jest sljedeće – za ovakvu boju krzna potrebna su dva kromosoma X i zato su mačke ovakvog krzna, ali i karaktera najvećim dijelom – ženke.

Na osnovi ovog istraživanja znanstvenici smatraju da isti geni koji utječu na boju krzna mogu utjecati i na stupanj agresivnosti, ali priznaju da su potrebna dodatna i kompleksnija istraživanja kako bi se to i dokazalo.

Znanstvenici zaključuju: “Nikako ne mislimo da biste trebali prestati udomljavati šarene mačke. Agresivnost kod mačaka se manifestira na veoma suptilne načine. Primjerice kod pasa postoji velik raspon agresivnog ponašanja, od bježanja pa sve do toga da nekoga mogu ubiti. Kod mačaka je to drugačije i veoma je prihvatljivo. Sve mačke, pa čak i one najagresivnije, zapravo su najčešće veoma drage i vole se maziti.

Autor: Riba

Mačkolog laik sa 30+ godina iskustva.

There are 4 comments for this article
 1. Mona at 21:36

  Moja maca ima mnogo boja na krznu bijelu crnu sivu narandzastu😊😊

 2. Mare at 17:33

  I moja

 3. Dragica Stefanovic at 19:30

  Zasto macka vrsi nuzdu na otiracu a ne u pesku

  • Riba Author at 15:28

   Pozdrav Dragica – nesto joj ne odgovara u lokaciji posude sa pijeskom, pokusajte je premjestiti negdje drugdje ili promijeniti vrstu pijeska.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *