Prvi robotski miš za mačke – Mousr

Prvi robotski miš za mačke – Mousr

Poznati su nam plišani miševi ili miševi na navijanje koji nakon nekog vremena jednostavno dojade našim ljubimicama jer su strašno predvidljivi te ih je jako lako uhvatiti. Zna se da je mačkama u krvi lov, one su veliki lovci i zapravo su nesretne kada ne mogu iskazati svoje lovačke sposobnosti te onda skaču na svoje vlasnike, vise po zavjesama i zastorima, grebu namještaj ili se jednostavno puste u muku i udebljaju. Dakako, govorimo o mačkama koje većinu svog života provedu zatvorene po stanovima, a takvih je sve više.

Upravo s tom idejom kao mišlju vodiljom krenuo je Amerikanac iz Wausaua, Michael Friedman. On ima 33 godine i na zadnjoj je godini fakulteta  te se udružio s dvojicom studenata sa Sveučilišta Illinois, a sve kako bi stvorili Mousr, prvog robotičkog miša na svijetu. Po čemu se taj novi miš razlikuje od svih već poznatih umjetnih miševa na tržištu? Upravo po tome što ima nepredviđeno ponašanje, baš poput pravog, živog miša. Dakle, radi se o robotu kojem je cilj nadmudriti mačku i pobjeći joj te će on sve učiniti da u tome i uspije.

Robotski miš zapravo vidi mačku i onda se ponaša s obzirom na to kako se ona ponaša. Ako ga ona počne loviti, on će bježati.

Sve je započelo tako što je Friedmana, inače vlasnika četiri mačke, prijatelj pitao što misli kako bi mačke reagirale na robote. Na kraju su otputovali na četiri mjeseca u Kinu kako bi projekt iznijeli na svjetlost dana. Ondje su se sastajali s brojnim inženjerima koji su pomagali u razviju robota za mačke. Uskoro će se opet vratiti u Kinu te će cijeli projekt biti završen. Stoga, uskoro bismo u trgovinama mogli kupovati robotske miševe za naše mačke i tako im olakšavati i uljepšavati  život. A što je bolje za mačke koje su stalno zatvorene?

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *