Spriječite borbe među mačkama

Spriječite borbe među mačkama

Netrpeljivost i agresivnost čest su problem među mačkama. One su teritorijalne životinje pa se upravo iz tog razloga često javljaju fizički sukobi među mačkama u istom kvartu. Osim toga borbe se javljaju i među mužjacima, naravno zbog ženke. Ako imate više mačaka koje su stalno u zatvorenom prostoru moguče je da ste i sami barem jednom bili svjedokom mačjih borbi. Složit ćete se da to može biti nimalo lijep prizor.

Uši se spuštaju iza glave, oči se šire, dlaka se nakostriješi ne samo na leđima već i na repu, iz usta izlazi zvuk sličan puhanju i režanju, a nakon prijetećih zvukova kreće i fizički obračun. Prvo boksanje šapama, a nakon toga dvije mačke postaju jedno klupko u kojem je teško razaznati tko je tko. U tom trenutku nije pametno pokušati prekinuti okršaj zbog opasnosti od ozljede jer će mačke napasti, ogrepsti i gristi ruku koja ih pokušava razdvojiti.

Neki vlasnici smatraju da je nemiješanje i pasivno promatranje najbolje što se može učiniti. Međutim treba znati da su mačke nemilosrdne kad se naljute pa će jedna od vaših ljubimica sigurno izvući deblji kraj i završiti s ozljedama, koje mogu biti i vrlo ozbiljne. U tom slučaju preporučljivo je agresivnoj mački skratiti nokte zbog spriječavanja većih ozljeda.

Kako dakle zaustaviti borbu kada je ona već u tijeku? Najbolje je baciti neku igračku s kojom se mačke inače igraju, i to pokraj njih, u njihovu neposrednu blizinu. Ovo bi im trebalo odvući pažnju i smanjiti napetost. Također, možete i baciti jastuk pokraj njih a zvuk udarca o pod trebao bi ih razdvojiti iz borbenog klinča. Ako ni to ne pomaže, poprskajte ih s malo vode. Ovaj pouzdan recept bi trebao biti dovoljan da mačke prekinu s borbom.

Ako se fizički obračuni među mačkama često događaju, znajte da postoji neki dublji uzrok koji do toga dovodi. Mačke se ne počnu tući najednom već im je potrebno vrijeme u kojem unutarnje nezadovoljstvo prerasta u fizički konflikt. Primjerice, ako ste najednom doveli novu mačku u kuću, stara mačka će se osjetiti ugroženom ako nema dovoljno vremena za prilagodbu. Također, ako vam u dvorište često dolaze druge mačke dok vaša mačka to gleda s prozora, ona će se obrušiti na drugu mačku u kućanstvu zbog frustriranosti što ne može otjerati vanjske mačke. Razni zdravstveni problemi mogu dovesti do povećane agresivnosti kod mačaka pa i to treba uzeti u obzir. Ako se mačke počinju tući u vrijeme obroka, to može biti znak da jedna od njih ne dobiva dovoljno hrane i zbog toga je isfrustrirana. Mačke se tuku i kada dolazi do promjene u njihovoj hijerarhiji, odnosno kada ne mogu pokazati svoje status pa je dobro staviti im razne police i ljestve koje će im pomoći da jasnije pokažu svoj položaj u društvu.

Razlozi mogu biti brojni, ali ih pokušajte prepoznati i eliminirati jer ignoriranje agresivnog ponašanja nije rješenje.

Nevena
Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *