Mačke sa vatrenim ruksacima? Da, u 16. stoljeću!

Mačke sa vatrenim ruksacima? Da, u 16. stoljeću!

Internet su preplavile fotografije i snimke starog njemačkog rukopisa iz 16. stoljeća koji zapravo više nalikuje na nekakvu šalu Montyja Pythona. Naime, rukopisi sadržavaju i veoma živopisne slike rukom nacrtane na kojima su mačke, ali i ptice koje imaju vatrene ruksake i podsjećaju na malene rakete.

Posebno je zanimljivo to što su rukopisi zapravo upute za ratovanje iz tog stoljeća te se u njima željelo pokazati kako se i koje životinje mogu koristiti u ratovanju. Rukopis je izložen na Sveučilištu Pennsylvania.

Mačka s raketnim pogonom

Mačka s raketnim pogonom

Uz neobične fotografije mačaka koje na leđima imaju ruksake iz kojih šiklja plamen, piše i sljedeće: ‘Napravite mali ruksak koji je  nalik na vrh strelice te ga stavite mački na leđa, a potom je odnesite do grada ili dvorca kojeg želite osvojiti i zapalite taj ruksak na mačjim leđima. Ona će, zbog straha od plamena, bježati kao luda i sakriti se u najbliži štagalj ili štalu, a požar i panika su zajamčeni.’

No stručnjaci koji ove taktike danas proučavaju poprilično su skeptični prema cijeloj ideji te smatraju kako ona zasigurno nije nikada zaživjela i vjeruju da su ovi rukopisi služili samo kao ideja ratovanja koja se nije doista koristila tijekom stvarnog ratovanja. Ovakve mačke nazivale su se raketnim mačkama.

Također, nije rijetko da se slične taktike spominju i u drugim dijelovima svijeta pa tako stari rukopisi iz Japana i Kine također spominju raketne mačke kao jednu od ratnih taktika, ali uz njih i konje te bikove.

Pogledajte u sljedećem video zapisu o čemu se radi kada se govori o raketnim mačkama. Kako bilo, radi li se samo o ideji ili pravoj ratnoj taktici, doista djeluje okrutno prema omiljenim ljubimicama.

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *