Zašto mačke privlači toplina?

Zašto mačke privlači toplina?

Gotovo svi vlasnici mačaka upoznati su s činjenicom da je ova graciozna životinja pravi ljubitelj topline.

Trenutke odmaranja mačke najčešće provode uz neki izvor topline pa im je tijekom zimskog razdoblja upravo prostor oko peći ili radijatora omiljeno mjesto za drijemanje.

Prizor mačke koja se izležava na suncu također je uobičajena pojava.

Ma koliko se vi trudili izabrati udobnu košaru ili krevetić za vašu macu, ona će se ipak radije sklupčati u nekom toplijem kutku, a nerijetko će to biti upravo vaše krilo :)

Što je to što mačke privlači izvoru topline?

Činjenica da mačke obožavaju toplinu osobito ne iznenađuje, budući da preci domaće mačke potječu s pustinjskih područja. No, osim genetskih, znanstvenici  mačju potrebu za toplinom pripisuju i nekim drugim čimbenicima.

Od samoga rođenja, zahvaljujući temperaturnim receptorima na licu, mačići imaju istančan osjećaj za temperaturu. Pomoću njih mačići u prvim danima života, dok su im oči još zatvorene, vrlo lako pronalaze majku koja im je ugodan izvor topline Zato se smatra da je upravo ovaj osjećaj ugode, koji potječe iz najranije životne dobi, posljedica mačje sklonosti ka toplini.

Rubens na laptopu

Svaki izvor topline se da iskoristiti!

Sljedeća teza govori o toplini kao izvoru energije za mačke. Mačke su sisavci i dio energije troše i na zagrijavanje. Izloženost toplini za njih predstavlja očuvanje i uštedu energije.

Znanstvenici iznose i još jedno zanimljivo objašnjenje a to je da mačkama starije dobi toplina ublažava artritis i smanjuje bolove.

No, pripazite. Iako imaju istančane receptore za temperaturu na licu, ostali receptori na tijelu mačke mogu biti neosjetljivi na ekstremne temperature. Tako se može dogoditi da se maca i ne znajući opeče, ako se tijelom previše približi jakom izvoru topline.

Koje god objašnjenje prihvatili sigurno je jedno; žudnja za toplinom mačkama je prirodno urođena pa stoga osigurajte za nju poseban topli kutak u blizini izvora topline, koji će “na prvu” zavoljeti.

Zanimljiva ideja je ležaljka za mačke Jolly Moggy Cat Radiator Bed, dizajnirana tako da se postavlja na radijator, a nabaviti ju možete online na www.petplanet.co.uk .

Zanimljiva ideja je ležaljka za mačke Jolly Moggy Cat Radiator Bed, dizajnirana tako da se postavlja na radijator, a nabaviti ju možete online na www.petplanet.co.uk

Sigurni smo da bi ova simpatična ležaljka usrećila i oduševila vašu macu :)

macke.hr
Autor: macke.hr

macke.hr su centralno mjesto za sve vlasnike mačaka ili one koji žele znati više. Novosti, informacije, pomoć i zanimljivosti - sve na jednom mjestu!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *