Najveća slika s mačkama prodana za 823.000 dolara!

Najveća slika s mačkama prodana za 823.000 dolara!

Ljubitelji umjetnina i mačaka pozor! Najveća trenutno poznata umjetnina na kojoj su naslikane mačke prodana je ovih dana na aukciji u Sotheby’s u New Yorku za vrtoglavih 826.000 dolara! Zanimljivo je kako su se na aukciji nadali da će postići cijenu od 200.000 pa do najviše 300.000 dolara, tako da je u konačnici rezultat iznenadio baš sve!

Slika pod nazivom “My Wife’s Lovers” naslikana je još davne 1891. godine. Naslikao ju je tada poznati slikar Carl Kahler, a radi se o slici koja je napravljena uljem na platnu. Na aukciji je bilo četiri zainteresirane osobe za ovu velebnu sliku, a pravi rat je nastao kada je slika postigla cijenu od 300.000 dolara. Na kraju je, kao što smo već rekli, zarađeno preko 500.000 dolara više nego što je itko očekivao i predviđao!

Slika je ogromnih proporcija – 178 cm x 257 cm. Naslikana je za bogatašicu Kate Birdsall Johnson u San Franciscu. Kate je bila prava “cat lady” te je imala oko 350 mačaka u svom domu. Na slici ih je ovjekovječeno 42. Mačke i gospođa živjeli su na ogromnom imanju, a imale su cijelu vojsku sluga koji su se brinuli oko njih, kako bi dobro jele, pile i osjećale se u skladu sa svojim kraljevskim statusom. U oporuci je gospođa Kate ostavila 500.000 dolara kako bi mačke i nakon njezine smrti bile dobro zbrinute.

Veličanstveni tamniji mačak u središtu slike zvao se Sultan te je imao poseban status. Neke od mačaka s ove slike pojavljuju se i na drugim slikama istog umjetnika. Kahler je proveo tri godine radeći na ovom umjetničkom djelu. Veći dio vremena promatrao je mačke, upoznavao ih i skicirao, kako bi što bolje uspio prenijeti njihovu osobnost na ovu veliku i prelijepu sliku.

Dakako, ideja za ime fotografije došla je od supruga gospođe Kate i svima se odmah svidjela. Slika je bila na brojnim izložbama, a toliko je popularna da je prodano oko 9.000 kopija! Identitet novog vlasnika još se ne zna, a poznato je jedino da se radi o ljubitelju mačaka iz Kalifornije.

Što reći nego – mijauuuuu!

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *