Kako spriječiti mačku da napada pse?

Kako spriječiti mačku da napada pse?

Možda će vam se ovaj naslov činiti pomalo neobičnim ili nelogičnim. Međutim, nekada se smatralo normalnim da psi napadaju mačke, a danas je sve više mačaka koje napadaju pse! Vremena se definitivno mijenjaju!

Naime, već nekoliko puta u zadnje vrijeme dogodilo mi se da vidim kako mačke napadaju pse. Pri tom su veoma nemilosrdne jer imaju oštre pandže kojima čak raskrvare pseću njušku. Također, ako ste u domaćinstvo doveli psa, a već imate iskusnu mačku, veoma se lako može dogoditi da će mačka početi napadati psa. Kako doskočiti ovakvim situacijama?

Menadžment

Ako se sukob događa u kućanstvu, mnogo toga možete učiniti dobrim rasporedom. Osigurajte da mačka ima mjesto koje je samo njezino, u koje pas neće ulaziti. Mačkama treba privatnost, psi vole svugdje zabadati njušku. Također, ako ih ne možete nadgledati, razdvojite ih. Neka svatko bude u svom dijelu kuće. Zatvorite vrata.

Stres

Stres je najčešći uzročnik agresivnog ponašanja kod mačaka. Ako je vaša mačka glavni razbojnik u kvartu i već je mrze svi psi i njihovi vlasnici, vrijeme je da je oslobodite stresa. Jer prije ili kasnije moguće je da će naletjeti na psa koji će joj itekako znati uzvratiti napad, a često to za mačke može biti kobno. Dakle, nabavite joj igračke na kojima može izbacivati višak energije. Posvetite joj svoje vrijeme. Ne ostavljajte ju stalno samom. Ne izlažite je stresu više nego što je potrebno.

Plijen

Neke mačke napadaju pse ne iz agresivnosti već zbog igre, posebice kada se radi o manjim psima i štencima. Tako mačke trče za njihovim repovima, klempavim ušima, nogama… i pitaj boga na što ne naskaču. Kada krene u akciju, pobrinite se da joj odmah odvučete pažnju. Nabavite dobri igračku ili izmislite nešto sami. Upotrijebiti igračku ili grickalice s mačjom metvicom.

Posesivnost

Psi znaju biti posesivni i ljubomorni, ali znaju biti i mačke. Ako mačka poludi svaki puta kada vam se pas približi i stavi vam glavu u krilo, vjerojatno imate jednu od posesivnih i ljubomornih mačaka. Stoga je najbolje stvari držati na odstojanju i ne pokazivati emocije prečesto, barem ne u početku.

Mačka i pas

Srećom, ovakvi prizori nisu iznimka

Osim napora i vremena kojeg ćete morati uložiti da vaša mačka prestane napadati pse, također postoji i nekoliko izravnih metoda koje će vam pomoći u slučaju da se stvari zahuktaju, dakle baš u trenutku napada:

  • napravite nagao i veoma jak zvuk, najbolje lupajte nečim, primjerice kuhačom o lonac ili slično.
  • bacite vodu na sudionike zahuktale situacije, prije svega na mačku. Znamo kako većina mački mrzi vodu pa je ovo lekcija koju će zasigurno zapamtiti.
  • bacite deku ili kakav drugi pokrivač na sudionike svađe. To bi ih također trebalo umiriti i natjerati da se razdvoje.

Za kraj upamtite – nikada nemojte ulaziti u sukob između mačke i psa jer je moguće da će netko od njih svoju agresiju preusmjeriti na vas!

Nevena
Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *