Želite li smiriti svoju mačku?

Želite li smiriti svoju mačku?

Ako ste ikada imali osjećaj potpune nemoći jer niste znali kako smiriti vašu uznemirenu mačku, niste usamljen slučaj. Mnogi vlasnici posežu za raznom literaturom i alternativnim rješenjima kad shvate da se njihovi kućni ljubimci počinju mijenjati. Da, mačke su društvena bića no katkad njihovo divlje prorijeklo dolazi u prvi plan, a nastupaju kronična stanja s kojima se ukućani teško nose.

Posljedica stresa i nervoze pojačano je izlučivanje hormona kortizola koji dugoročno može utjecati na zdravlje vaše mačke. Kako bi mogli upravljati stresom koji se odvija u njezinu tijelu, morate pronaći uzrok. Najčešće se radi o prekomjernoj buki, kućnoj posjeti osoba koje im nisu poznate, mačke iz susjedstva koje im ometaju mir, nered u kući, nečistoća na mjestima gdje spavaju i mnogi drugi razlozi.

Prostor na sigurnom mjestu

Mačka se uvijek mora osjećati sigurno i zaštićeno. Idealno mjesto koje joj trebate osigurati kako bi sve njene potrebe bile zadovoljene je ili na visini kako bi se mogla penjati i sve promatrati ili neki odvojeni skroviti kutak. Izolacija i samoća će joj pomoći da se bolje osjeća u prisustvu stranih osoba u kući. Ako je vaša mačka jako uzrujana, oprezno se krećite prema njoj kako vas ne bi ogrebala. Prema otkrivenom uzroku koji joj uzrokuje stres, primjenjujte posebne mjere za izbjegavanje stresa.

Poslastice u borbi protiv tjeskobe

Ponašanje mačke manifestira se neposrednim reakcijama, odnosno nagradama ili kaznom koju dobiju u vrijeme vršenja određene radnje. Za ublažavanje anksioznosti jedan od najučinkovitijih mjera je osigurati namirnice koje su joj najugodnije poput ribe i staviti ih na skrovito mjesto kako bi putem osjetila mirisa potražila hranu.

Zaštita od glasnih zvukova

Česti izvor tjeskobe mogu biti zvukovi koju okružuju vašu mačku poput nevremena, vanjskih zvukova i glazbe visoke glasnoće. Kako bi se opustila poželjno je staviti šal (ili neki drugi odjevni predmet koji upotrebljavate) na mjesto gdje boravi ili spava. Zatvorite prozore i ako je potrebno premjestite je na neko ugodno i mirno okruženje gdje će se osjećati sigurnom. Možete uključiti televizor ili radio na malu glasnoću i buka izvana će nestati. Tihi razgovor ili pjevušenje također će pomoći u opuštanju mačke.

Opuštanje uz glazbu

Studije pokazuju da mačke imaju posebnu osjetljivost na glazbene zvukove (30% mačaka u odnosu na 3% kod ljudi). Razni eksperimenti pokazuju da se mačke bolje opuštaju uz klasičnu glazbu, nego pop ili heavy metal. Čak postoji glazba koja je posebno posvećena mačkama, a za njezinu popularizaciju zaslužan je David Teie. Zahvaljujući suradnji sa znanstvenicima i iznimno uspješnoj kampanji koju je pokrenuo na Kickstarteru svoju publiku je proširio i na zadovoljne slušatelje, mačke.

Cilj kampanje bio je pronaći ljude koji žele financirati njegov projekt za koji mu je bilo potrebno 20 tisuća dolara. Uz pomoć mačkoljubaca diljem svijeta taj iznos je porastao na gotovo 250 tisuća dolara. Teie je izdao zbirku skladbi koje donose ”znanstveno vjerodostojnu glazbu” pod nazivom ‘Glazba za mačke’.

Sve je počelo kao osobna priča i istraživanje teorije koju je postavio, a ta je da glazba utječe na emocije životinja. Struktura mozga koja je odgovorna za naše emocije gotovo je u potpunosti formirana pri rođenju. Svaka vrsta sisavaca ima intuitivni biološki odgovor na zvukove prisutne u njihovom ranom razvoju. Mačke za razliku od ljudi kojima je zvuk maternice osnova za glazbu i prvi zvuk koji čuju, svoj osjećaj za glazbu kroz zvukove razvijaju nakon što se rode. U to se ubraja cvrkut ptica, zvuk sisanja i predenja njihove majke. Stvarajući odgovarajuće zvukove za skladbe, David Teie koristio je glazbu kojoj je namjera da smiri mačku na jeziku koji joj je razumljiv. Njegova glazba je korisna i za spašene, udomljene i zlostavljene mačke kojima zvukovi pružaju posebnu potporu.

Opuštanje uz biljne ekstrakte

Mačke mogu osjetiti mirise na udaljenosti i do 100 metara. Neke biljke imaju neobičan učinak na njih, poput valerijane ili kako je u narodu zovu, macine trave. Radi se o biljci sa slatkim mirisnim ružičastim i bijelim cvjetićima koji cvatu u ljetnim mjesecima na vlažnim mjestima do 2000 metara nadmorske visine. Ime potječe od latinske riječi valere što znači biti zdrav. Zbog svog umirujućeg djelovanja još od 19. stoljeća koristi se kao prirodni sedativ.

I znanost je potvrdila veliku prirodnu ljekovitost valerijane kod danas učestalih stanja poput stresa, stresnih situacija, velike napetosti i velike zabrinutosti. Europska komisija preporučuje ju za liječenje nervnih bolesti, tjeskobe, uznemirenosti, neuroza, stresa i nesanice.

Sastojci u valerijani imaju blaga prirodna svojstva koja otklanjaju ili ublažavaju strah i umiruju. U narodu se zna da valerijana smiruje probavni i dišni sustav koji su usko povezani s tegobama srca i centralnim nervnim sustavom. Ova biljka odlično djeluje na mačke, jer sadrži supstancu koja dokazano ima opuštajući učinak. Uzrok tome su kemijski spojevi, odnosno derivati valerijanske kiseline koji imaju feromonsko djelovanje na mačke. Takav miris ih doslovno hipnotizira, a kad dođu u dodir s korijenom biljke, započinje valjanje.

Opuštajući učinak biljke traje između 30 i 120 minuta. Ipak, uzmite u obzir da svaka mačka ne djeluje jednako na mirise koju je okružuju. Od ove biljke izrađuju se razni biljni sprejevi, kapi i igračke koje se mogu koristiti za vrijeme putovanja, oluje ili druge situacije koje zahtijevaju posebnu pažnju i terapiju.

Bachov cvijet također proizvodi vrlo učinkovit opuštajući učinak na mačke. Poznate Bachove kapi koje su dobile ime po engleskom liječniku Edvardu Bachu, već se 80 godina koriste u kliničkoj praksi diljem svijeta. Bach je imao razvijeni osjećaj za povezanost s prirodom i došao je do teorije o povezanosti između divljih cvjetova i emocija. U svom dugogodišnjem istraživanju otkrio je 38 cvjetnih kapi koji razna emocionalna stanja dovode u ravnotežu i smirenost. Bachovi preparati koriste se za pomoć životinjama u slučajevima kao što su preseljenje, promjena vlasnika ili navika, anksioznost, strahovi, opsesivno ponašanja, dominantno i agresivno ponašanja… Kapi su potpuno prirodne, ne stvaraju ovisnost i nema kontraindikacija za njihovu upotrebu, te se mogu koristiti u kombinaciji s ostalim lijekovima. Važno je naglasiti da kapi ne zamjenjuje medicinsku terapiju koju je prepisao veterinar, niti su lijek protiv bolesti. Bachove kapi djeluju isključivo na uspostavljanje emocionalne ravnoteže.

Alternativni izbori za opuštanje

Feromoni proizvode smirujuće djelovanje na mačke, a mogu se implementirati u ogrlice, igračke, odjeću i ostale proizvode koje umiruju vašeg ljubimca. Dostupnost takvih proizvoda na tržištu je doista široka, no ponekad je potrebno posegnuti i za nekim jačim sredstvima. Kod uključivanja sedativa kao sredstva smirenja, svakako se konzultirajte s veterinarom koji je najbolji izbor za vašu mačku. Ako se stres može predvidjeti, stručnjaci preporučuju uzimanja lijeka sat vremena prije. Postoji veliki raspon sedativa koji se mogu koristiti u takvim situacijama, ali konzumacija mora biti strogo kontrolirana od strane veterinara. Mnogi od njih imaju nuspojave, zato budite jako oprezni ako vaša mačka ima zatajenje bubrega, dijabetes ili bolesti srca.

U većini slučajeva sedativi su korisni ako se koriste u posebnim situacijama poput putovanja, nevremena ili drugih vremenskih nepogoda. Ako mačka pati od konstantne tjeskobe, terapija se treba bazirati na dugoročnim lijekovima koji će joj pomoći u liječenju njezinog stanja.

Dolores
Autor: Dolores

Novinarka, fotografkinja i velika ljubiteljica životinja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *