Zašto moja mačka čudno miriše?

Zašto moja mačka čudno miriše?

Obično o mačkama mislimo kao o ultra čistim bićima. One se peru. Ne vodom, ali svojim jezikom. Ližu se satima. Uređuju se. Čiste. Međutim, iako to rade tako mnogo i predano, postoje situacije kada jednostavno – smrde. Ili, ako ćemo se ljepše izraziti – čudno mirišu.

Ponekad je mačka jučer imala sasvim normalan miris, a danas je on čudan, od njega nam se podiže želudac. Smrad koji dolazi od mačke trebao bi nam biti alarm da nešto ne valja.

S prednje strane

Ako mački smrdi iz usta, može biti znak da ima bolest desni. Ovaj je problem veoma izražen kod mačaka, posebice kod onih koje su stare dvije godine i više. Procjene kažu da čak 70 posto mačaka starijih od dvije godine imaju problema sa zubnim mesom. Nitko mačkama ne četka zube pa se s vremenom stvaraju naslage, a te naslage na kraju mogu dovesti do upaljenog zubnog mesa iz kojeg se širi neugodan zadah.

No, ovo nije sve. Nažalost. Ako mački iz usta smrdi po urinu, znak je rane faze bolesti bubrega. Također, neugodan zadah može biti i znak problema s jetrima, ali i oralnog tumora.

Još jedno mjesto odakle mačke mogu smrdjeti je uho. Ovo je uvijek siguran znak neke vrste infekcije uha kod mačaka. Smrad iz uha može niti i znak alergija, stranog tijela u uhu pa čak i polipa.

Sa stražnje strane

Iako je mačka rijetko neuredna sa stražnje strane, zna se dogoditi, posebice kod mačaka s dugom dlakom. Ako često ima ostataka stolice na dlakama kraj rektuma, ošišajte je na tom području. Također, smrad iz ovog predjela zna dolaziti i zbog infekcije analnih žlijezda. Ovo nije često stanje kod mačaka, ali događa se.

Smrad iz ovog dijela može značiti i da mačka ima problema sa stomakom, odnosno da je muče neke infekcije, paraziti ili tumori.

Rane

Rane su češće kod mačaka koje idu van, na otvoreno. Tada mogu imati najrazličitije oblike rana, ugriza i ogrebotina, koje, ako ne zacjeljuju kako treba, mogu biti izvor lošeg mirisa. Osim ovoga, na ovakvim mjestima se stvaraju brojne bakterije koje ulaze u mačkin probavni trakt (jer mačka liže rane), koje onda mogu uzrokovati čireve u unutrašnjim dijelovima tijela mačke. Čirevi se mogu osjetiti upravo po tome što mačka zaudara.

Nevena
Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Postoji 8 komentara na ovaj članak
 1. Nina u 17:53

  Kod mene nije u pitanju odrasla mačka nego mačić star 10 dana,,, ima žarko crveni jezik i bijelu fleku na jeziku izgleda kao mjehur… Sa tim da mu u ustima smrdi kao da je nest trulo. Ako moze odg ,hvala !

  • Riba
   Riba u 18:42

   Pozdrav Nina – bijele fleke na jeziku znak su pretjeranog širenja gljivica Candida albicans koje su i inače prisutne u ustima ali i to bude posljedica neke upale ili pada imuniteta kod životinje. No kako se radi o mačiću starom tek 10 dana i s obzirom na opis po kojem je fleka u obliku mjehura (što u slučaju gljivica nije slučaj) čini de se radi ili o bakterijskoj upali ili ozljedi usne šupljine koja je rezultirala infekcijom. Hrani li se mačić bez poteškoća? Naravno, svakako treba posjetiti veterinara prije nego bude pre kasno. Sretno!

 2. Tijana u 20:32

  Pozz,
  Moja maca u zadnje vrijeme smrdi po ustajaloj slini,najviše po vratu i glavi,ali i po cijelom krznu.Okupala sam je ali nakon jednog dana opet se osjeti.
  Što nije u redu?
  Hvala

  • Riba
   Riba u 10:59

   Pozdrav Tijana – pažljivo pregledajte kožu ispod krzna ako je nadražena ili se peruta. Moguće da se radi o gljivičnoj infekciji, u tom slučaju se preporučaju medicinski šamponi protiv gljivica, ali je prije toga odvedite veterinaru koji će dati točnu dijagnozu prije primjene bilo kakve terapije. Sretno!

 3. T. P. u 05:57

  Pozdrav,

  sprijateljio sam se s mačkom lutalicom, još dok je bila mačić, majka joj je poginula, igrom slučaja se naselila u mom dvorištu.
  Stara je nekih 8 mjeseci. Uglavnom se bavi svojim mačjim poslom vani, kod mene dođe da je nahranim i malo pomazim.

  Primijetio sam da jako smrdi. Teško mi je razaznati na što smrdi. Ponekad mi se čini kao da joj njuška/glava smrdi na mačju hranu iz konzerve, ponekad mi se čini kao da smrad dopire od njenog stražnjeg dijela.

  Uglavnom, ono što je mislim bitno, primijetio sam da često ima nešto poput štucanja ili nagona za povraćanje kojeg suzbije.
  S obzirom da nikad nije povratila, više mi se čini kao štucanje.
  Najviše nakon jela.
  Također sam primijetio da joj je u trbuhu uglavnom kaos, iz njega dopiru konstantno nekakvi zvukovi.
  Identični onim ljudskim zvukovima koje smo svi doživjeli kad imamo problema sa crijevnom virozom.
  Zadnje što sam primijetio, povremen suhi kašalj. Ne čest, ali tu i tamo.

  Vidio sam ove odgovore za smrad iz usta, pokušao sam nekako zaviriti tu i nisam primijetio da ima nekakve probleme unutra.

  Istina, mačka je vanjska, poludivlja, ne očekujem da miriše na cvijeće. Ali kao dijete sam živio na selu gdje su sve mačke vanjske, poludivlje, ali ne sjećam se da su smrdile, imale su neutralan miris.

  Hvala i pozdrav.

  • Riba
   Riba u 06:39

   Pozdrav – kod mačaka koje žive na ulici, pogotovo gradskih, probavni nametnici su više pravilo nego iznimka. Slična situacija je nažalost i sa raznim virusnim bolestima poput mačje leukemije. I idealnom slučaju mačku bi trebalo sterilziirati i barem jednom godišnje tretirati protiv nametnika.

 4. Maja u 19:37

  Pozdrav,

  prije dva tjedna udomili smo macu staru oko godinu dana. Zadnjih nekoliko dana nesnosan je smrad koji se oko nje širi. Na izmet :(. Niti pranje maramicama ne pomaže. Čitam o žlijezdama oko anusa…ima li pomoći s time? Stvarno je nepodnošljivo, osobito kada dođe u krilo, što smo inače svi voljeli :(.

  Unaprijed hvala,
  pozdrav

  • Riba
   Riba u 19:43

   Pozdrav Maja! Miris koji proizvode žlijezde je neugodan ali više podsjeća na mokraću nego na izmet. Mačka ima normalnu probavu i stolicu? Ako se ipak radi o žlijezdama, taj se problem jednostavno rješava kastracijom. :) Niste napisali kojeg je spola mačka i je li već kastrirana/sterilizirana (?)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *