Zašto mačke odlaze od kuće?

Zašto mačke odlaze od kuće?

Mačke često napuštaju svoj dom, a mnoge se više nikada ne vrate. Životinje odlaze čak i kad su dobro zbrinute, a vlasnici ne znaju razlog zbog čega se takve situacije događaju. Provedu puno vremena na razmišljanje i traženje svojih ljubimaca, ali mnogo puta bez uspjeha i povratka.

Kako bi smanjili rizik takvih slučajeva, potrebno je otkriti mjesta koja mačke posjećuju nakon što napuste svoju kuću i zašto to čine. Postoji nekoliko različitih razloga koji vašu mačke mogu navesti na bijeg od kuće, a najčešći se radi o periodu godine kad intenzivno traže partnera ili partnericu za parenje, znatiželjnoj mački koja želi istraživati okolinu ili onoj koja traži neovisnost.

Vrijeme parenja

Mačka koja traži partnera, sigurno će pronaći način da izađe iz kuće. Potreban je samo trenutak nepažnje, otvoren prozor ili vrata koji će mačka iskoristiti za bijeg. Kad je njihova želja na vrhuncu, mačkin glavni cilj je samo i jedino pronaći partner, a učinit će sve da u tom naumu i uspije.

street cat photo

Budući da mačke vrlo rano spolno sazrijevaju, već od četvrtog ili petog mjeseca njihova života trebate biti na oprezu. U slučaju da imate mužjaka, razlozi za bijeg biti će jednaki. Ako osjeti miris ženke u blizini, otići će u potragu za njima.

Da bi izbjegli ovakve situacije, educirajte se na vrijeme i konzultirajte s veterinarom u vezi sterilizacije, odnosno kastracije.

Istraživanje i upoznavanje okoline

Mačke su prirodno znatiželjne životinje koje vole otkrivati nova mjesta. Istraživanje okoline udalji ih od njihova doma, a u tu grupu mačaka ubrajaju se i one koje su sterilizirane.

U određenom trenutku se može dogoditi da požele istražiti susjedstvo ili primijete druge mačke s kojima se žele upoznati. U tom slučaju mačka se najčešće vrati kući za nekoliko sati ili odluči biti daleko od kuće dva do tri dana.

Želja za samostalnim životom

Samostalnost je obično ljudski poriv, no moguće je da se ista želja javi i kod mačaka. Postoje mačke izuzetno jake osobnosti koje imaju vrlo jasne ideje o tome kako bi željele živjeti.

lost cat photo

Photo by amitp

Iako su takvi slučajevi rijetki, mačke vole i žele slobodu bez obzira na dobre uvjete života u obitelji. Koliko se god trudili vraćati ju doma, ona će uvijek pronaći put za ponovni odlazak i pokazati vam da je sloboda njezin izbor. Zanimljive su takve priče, jer nam pokazuju drugu stranu mačje osobnosti i potrebe za vlastitim unutarnjim svijetom.

Iako ih ponekad ne razumijemo, mačke imaju svoje želje i potrebe koje moramo poštivati.

Mačka je napustila kuću i više se nije vratila

Mnogo je slučajeva u kojima se mačka nakon odlaska iz kuće u nju više nije vratila. Tijekom svog putovanja možda doživi nesreću ili pojede nešto otrovno nakon čega ugine. Čak i u samo nekoliko sati izvan kuće, može se dogoditi nešto nenadano, a vaša ljubimica se više nikada ne vrati kući.

Iako se vlasnici uvijek nadaju i traže svoju mačku, činjenica je da se na ulici događaju loše stvari i da u buduće treba biti oprezniji. Gledajte na vašu mačku kao na ravnopravnog člana obitelji i zaštite ju na sve načine kako ne bi nepovratno napustila svoj dom.

Hoće li se mačka vratiti?

Puno je razloga zbog kojih mačka želi napustiti svoju kuću, barem na neko vrijeme. U većini slučajeva, ponovno se vrati nakon nekoliko sati ili dana. Mačke jako dobro znaju put do svoje kuće, osobito one koje su navikle biti na ulici.

Ako je vaša mačka rasla u kući i navikla se na život u zatvorenom prostoru, ne poznaje svoj okoliš i susjedstvo. Tada može doći do dezorijentiranosti, a povratak kući mogao bi trajati puno dulje. Kad se vrati, poželjno je okupati mačku i provjeriti ima li buhe ili druge parazite.

Ako je prošlo više od jednog dana, a vaša mačka se ne vrati, pripremite plakate s njezinom nedavnom fotografijom, fizički opis, adresu ili područje s kojeg je nestala. Možda ju je netko u susjedstvu primijetio i na vrijeme ju uspijete vratiti kući.

Kako spriječiti odlazak iz kuće?

Ponekad nismo svjesni kako funkcionira mačji um i koji su njezini razlozi za bijeg od kuće. Kako bi spriječili njezin odlazak i riskirali da se više nikada ne vrati u svoj dom, potrebno je poduzeti određene mjere opreza.

Jedna od najvažnijih stavki svakako je sterilizacija, odnosno kastracija ako se radi o mužjaku. Tako ne sprječavate samo bijeg od kuće u vrijeme parenja, već se može izbjeći preveliki broj mačaka i njihovo napuštanje koje je danas veliki problem diljem svijeta.

Uobičajen način bijega mačke iz kuće ili stana je kroz otvoren prozor. Dok čistite stan ili ste ga otvorili zbog provjetravanja, možete zaboraviti na svoju ljubimicu kojoj će takav prizor privući pažnju. Kako bi izbjegli slične situacije, najbolje je kupiti zaštitnu mrežu za prozore koja se prodaje u svim trgovinama za kućne ljubimce.

Osim prozora, kritična su i ulazna vrata zato dobro obratite pozornost na njihovo zatvaranje nakon ulaska i izlaska iz kuće. Mačka će otvorena vrata iskoristiti za bijeg, a učinit će to u trenutku u kojem se nećete snaći, niti ju moći zaustaviti. Svi članovi obitelji moraju biti odgovorni i poštivati pravila kako bi se mačka zaštitila od bijega.

Dolores
Autor: Dolores

Novinarka, fotografkinja i velika ljubiteljica životinja.

Postoji 26 komentara na ovaj članak
 1. Avatar
  DRAGANA u 21:28

  IMAM I JA TAJ PROBLEM NISAM BILA KUCI 15 DANA AL SAM XRANU OSTAVILA KUCI I KOMSIJU ZAMOLILA DA IX XRANI MOJA MACKA SE ZVALA SIVKA JER JE SIVA ONA JE NESTALA I TO SE DESAVALO PRE TOGA SU JOJ MACICI I ONA NESTALI AL SE ZA PAR DANA POJAVILA NE PET MACICA NEGO TRI I ONA I SAD JE OPET NEMA AL JA NEGUBIM NADU NADAM SE DA CE SE VRATITI,😢

   • Avatar
    nerma u 21:32

    Moj mačak je nestao prije 21 dan nije mu prvi puta da tako ode i vrati se jednom je cak 40 dana bio odsutan,sve smo pretrazili i uzduz i poprijeko ali Špire moga ni zivog ni mrtvog

   • Avatar
    veki u 23:53

    ni moje mace Pipi nema vec 3,dana,a sterilisana je,stara 4,god,zabrinuta sam za nju,vjerujem da ce mi se vratiti! ima svoje dvoriste ,maca je i u kuci i vani,hrani se redovno,ali odjednom je nestala,samo nek mi se vrati dusa moja.

 2. Avatar
  Miroslav u 11:02

  Imaam ja problem imam ja macka nekih vec 7 godina…..i prije 6 mjeseci primjetio sam da moj macak ide kod jednog mog radnog kolege u zgradu kod njega bude neko vreme jede spava pa dodje meni kuci bude dan pa ode a nekad zna da ode ujutro a vrati se oko 7 navece pa jede kod mene pa bude do navece trazi da ide napolje….sad me zanima da li treba da se uplasim da nece macak slucajno otici od kuce posto smo svj iz moje kuce vezanj za njega i stvaro ne bi voljeli da ga izgubimo

  • Riba
   Riba u 14:34

   Miroslav – tužna je istina da se mačka veže uz prostor a ne uz čovjeka. Igrom slučaja smo mi dio prostora. :) Ako negdje nađe na bolji “prijem” nije neobično da se preseli, ali i rado će koristiti “usluge” i vas i vašeg kolege istovremeno. Mačke su pravi oportunisti.
   Ako ga želite zadržati morate mu ponuditi bolje “uvjete” ili ga jednostavno ne puštajte iz kuće (što je preporučljivo iz više razloga).

  • Avatar
   nerma u 21:35

   Ma ne brini i moj je lutao svugdje ali opet se vrati a bar je kod komsije moj ode u drugi kraj grada pa se vrati ali sad nece znam😣

  • Avatar
   Danijela u 22:09

   Kako vas razumem i moj macak je nesto Prego 9 dana i nema ni traga ni glasa od njega.Ovo je prvi put i potpuno smo slomljeni.Nadamo se da ce se vratiti ali su nam komsije koje nas inace mrze rekle da su ga videli mrtvog na cesti,ali nam je to cudno posto nismo videli negde tragove .

  • Avatar
   Lidija u 06:34

   Ćao i moj mačak ga nema već 3 4 dana ni traga od njega zovem ga al nigde se ne odaziva lepo sam ga čuvala i hranila ne znam da li će se vratiti . Da li se vaš vratio ?

 3. Avatar
  Mau u 00:13

  Mačak je otišao početkom maja. Moji mi kažu da je sledećeg jutra bio na doručku sa ostalim mačkama, pa zatim ponovo zbrisao. Pre toga je mjaukao, valjda mi je vreme parenja, a kako ima tek 11 meseci, nisam mislila da ga već treba poslati veterinaru. Uglavnom, nema ga još da se vrati. Bio je ranije bežao na tri dana, pa na dan, ali nikad ovako dugo. Inače imam pet mačaka: mamu macu, njega i njegovog brata (oni su prvi okot) i još dva mačeta (oni su novi okot). Mama maca i mačići spavaju u garaži (auto je, naravno, napolju :), njegov brat u terasi, a on kod mame i tate u spavaćoj sobi :) inače nam je svima miljenik. Svi imaju ogromno dvorište za igranje, sa cvećem, drvećem, žbunjem, … a i ulaze u kuću kad i kako hoće. Uvek imaju dovoljno hrane na tanjirićima, za slučaj da ogladne ili ožedne. Stalno ih mazimo i pazimo. A ipak je otišao.
  Mačak je veoma spretan i umiljat, pa mislim da se sam smestio kod nekog novog u kuću.
  Može li mi neko napisati da li se mačkovi vrate kući i posle dužeg vremena.

  • Avatar
   Danijela u 20:28

   Nebrini nista desava se da muzjaci odu i po 6 meseci mozda ce se vratiti. Ne gubi nadu. Zelim ti da se vrati ziv i zdrav

 4. Avatar
  damir u 19:49

  Naš mačak je isto nestao prije 10 dana, 7 godina star i steriliziran živio je u kući i dvorištu slobodno je hodao po kući vani se udaljavao max 100m od kuce ali nakon kratkog vremena bi se vratio u dvorište ili u kuću, s njime je još bila njegova kćerka 2 godine mlađa od njega, bili su nerazdvojni. On je prije 10 dana nestao sve smo pretražili i naše dvorište i od susjeda, jednu srušenu kuću 70m od nas u koju je znao odlazit hodali smo po polju sto je oko nas al nista, bio je zdrav i sretan mačak velika maza od 7 kg jednostavno nam nije jasno sta se moglo desiti a dan prije njegova odlaska je bilo sve normalno, tu noć je bilo nevrijeme i grmljavina koje se on boji prvo smo mislili da se negdje sakrio i da ce se pojaviti ali nakon jednog dana smo shvatili da nesto nije u redu što ga nema jel inače nije nikada odlazio duže iz dvorišta. Nadamo se čudi i njegovom povratku ali svakim danom nam nada nestane.

  • Avatar
   Danijela u 11:31

   Potpuno vas razumem i nema se isto to Desi lo, nazalost saznali smo da ga je automobili pregazio. Bol je nasale neopisiva .Iskreno se nadam da ce se vas macak vratiti.

 5. Avatar
  Tijana u 00:05

  Citam sva ova iskustva i sada razmisljam,da li ce se nas macak vratiti kuci?Ima otprilike petnaestak dana kako smo se iz sela preselili u varos,i naravnp sa sobom doneli ovde i macka Kambera i retriverku,ali macak je svega tri dana proveo u novoj kuci sa nama,u medjuvremenu je izlazio van dvorista ali se vracao svaki put kuci posle nekoliko sati.Ipak,cetvrto jutro je otisao i vise se nije vratio;( za njega smo jako vezani ,trazili smo ga naredna dva dana svuda po okolini ali uzalud..bas nam nedostaje,dve godine je sa nama i jos se nadamo da cemo ga opet videti,bar se nadamo

 6. Avatar
  Iva u 23:36

  Moj macak od 8 meseci je nestao pre 20 dana.. Zivim u stanu, vodila sam ga kod veterinara par puta i zna okolinu, takodje dosta je vremena provodio na terasi.. Svuda sam ga trazila i nista.. Ni traga. Sve se nadam da ce se vratiti, puno mi nedostaje..

  • Riba
   Riba u 05:46

   Pozdrav Iva – postoji jedan “trik” sa kojim su ljudi imali dosta uspjeha. Stavite na terasu kutiju sa pijeskom ako ste ju koristili i jos je imate ili nesto na cemu je provodio puno vremena i poprimilo je njegov miris (igracke ili grebalica recimo). Macke imaju jako osjetljiv njuh i takve ce mirise osjetiti kilometrima. Uz to provjerite okolinu i terasu u zoru, jer u to se doba dana najcesce odlutale macke pojavljuju pred svojim domom.
   Sretno!!

 7. Avatar
  Dora u 00:54

  Moj mačak Scooby je sinoć nestao i jako je uhvatila panika jer ga nema vise od 4 sata, po ovom članku i komentarima, Nadam se da će se vratiti pošto još nije kastriran i ima manje od 1 godinu.

  • Avatar
   Dajana u 20:17

   Moj macak je nestao pre 2-3 nedelje i nije se vratio.isli smo na 3 dana negde i prije toga ostavili hranu i videli smo da je otisao s nekom mackom medjutim nismo nista mislili jer zna nekad tako otici. Zvali smo ga 5 puta i isli trazit. Ne znam dal trebamo malo dalje otic ga trazit. Nikad ga nijedna macka nece zamijenit i stalno mislim na njega. Shrvana sam i toliko sam plakala jer mi punoo znaci i svi smo navikli na njega jer je toliko pametan i jako sam se vezala za njega. Ima 3-4 godine Ne znam sta da radim ima neko jos neki savjeti

 8. Avatar
  Bojana u 00:52

  Sad kad citam vase poruke malo mi je lakse , mog macka nema 4 dana , u malom smo mjestu i da ga je zgazilo nesto znali bi .jako se brinem jer on jede samo lososa u jogurtu , pije mljeko sa sapom , ima svoje igracke nije navikao biti puno vani , koji sat u dvoristu ili na nasem parkingu . nedostaje mi jako .

 9. Avatar
  Ñìťķø u 08:30

  Ako netko bude ovo čitao, a ima mačke moram reći da se one jako vežu uz vlasnika, pogotovo ako ga je redovito hranio i brinuo se o njemu… Mačka može osjetiti da će se njegovov vlasnik teško razboljeti te može to spriječiti tako što će žrtvovati sebe jer je njemu njegov vlasnik pružio mnogo brige tijekom života, te može bolest preuzeti na sebe… Znam da zvuči čudno i ne shvatljivo, ali imam privatan razlog kako sam to shvatio…

 10. Avatar
  Lorena u 09:23

  Moja macka koja ima dva mala macica je uvijek bila kod kuce, a ako bi otisla vratila bi se odma kad bi ju pozvala… Zadnjih 2 tjedna je pocela odlaziti i vratila bi se nakon jednog dana, a sada je vec nema tri dana… uz nju imamo macka i dva mala macica koja su njezina djeca, inace nikad nije odlazila od kuce a sad je nema vec tri dana ali prije pet dana sam ju samo viđala navecer a kroz dan ne…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *