Pet najčešćih simptoma bolesti kod mačaka

Pet najčešćih simptoma bolesti kod mačaka

Jednako kao i ljudi, i mačke se nekada ne osjećaju dobro, a to pokazuju na različite načine. Ipak, postoje simptomi koji se najčešće javljaju kod mačje populacije. Treba li ih zanemariti i pustiti vremenu da ih riješi ili se pak obratiti veterinaru? Pročitajte i saznajte.

1. Mačka ne jede dobro ili uopće ne jede

Mačka koja je sasvim prestala jesti, obično se veoma razboli najkasnije u roku 72 sata, posebice ako je što prije ne odvedemo veterinaru. Stoga, ako primijetite da mačka ne jede, odnosno sasvim odbija hranu jedan cijeli dan, najbolje je čim prije posjetiti veterinara, a posebno brzo trebamo reagirati radi li se o mačetu jer su oni još osjetljiviji. Kada mačka ne jede, energiju uzima iz masnih stanica, a jetra će joj zakazati jer neće više moći prerađivati otrove. Jednako je i s vodom jer mačka koja ne pije tekućinu veoma brzo dehidrira, jednostavno je sklona tome.

2. Jede i/ili pije te urinira više nego inače

Ovo je problem u suprotnom smjeru od prethodnoga. Prevelik unos hrane kojeg prati i velik unos tekućine te često uriniranje obično su povezani s pojavom dijabetesa. Dijabetes se javlja kada tijelo ne može proizvesti dovoljno inzulina kako bi držalo normalne količine šećera u tijelu. Ako se stanje ne tretira, dijabetes može uvelike smanjiti životni vijek mačke.

3. Problemi u kutiji s pijeskom

Kada ode u pijesak, mačka mijauče, a također ste i vidjeli kako često liže svoje genitalije. Ovo je znak upale donjeg urinarnog trakta zbog kojeg mokraća izlazi otežano ili uopće ne izlazi, a pri pokušajima uriniranja javlja se jaka bol zbog nagomilanih toksina. Uzroci mogu biti različiti – zbog prevelikog unosa tekućine, raznih virusa i bakterija. Najbolje je mačku odvesti veterinaru koji će joj dati terapiju.

4. Nije ista kao prije

Ako je mačka mnogo mirnija, više se osamljuje te zavlači mnogo više nego prije, znak je za uzbunu. Ovakvo ponašanje ostalo joj je još iz prošlosti jer je morala skrivati svoju bolest kako je predatori ne bi pronašli. Ako se nekoliko dana čudno ponaša, najbolje je da je odvedete veterinaru. Kod veoma teških bolesti, mačke koje izlaze van često se negdje zavuku i ondje uginu pa je veoma bitno pravovremeno reagirati.

5. Kiše više nego inače

Normalno je da mačka kihne tu i tamo, međutim ako učestalo kiše, nešto nije kako treba. Točnije, i mačke se mogu prehladiti jednako kao ljudi, a simptomi prehlade uz učestalo kihanje su i vodenaste oči te iscjedak iz nosa i očiju. Za razliku od ljudi, sok od naranče ili topla juhica neće pomoći, ali postoje određeni lijekovi koje vam veterinar može dati da se mačka prije oporavi.

Nevena
Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Postoji 2 komentara na ovaj članak
 1. Avatar
  Pavlin u 19:30

  Molim vas ako ima ovdje neki veterinar da ako može da mi objasni par stvari. Imam 2 mala muška mačka strara svega nekoliko mjeseci. Jedan je uvijek manje jeo i jače disao. Danas je nažalost uginuo… Ne znam ni šta ni kako… Samo sam ga našla jutros kako leži s otvorenim očima i imao je izmet u sebi i malo vani…

  • Avatar
   Nevena u 18:16

   Moja mačka neće da jede dajem joj sve ona neće jedva hoda kad macu uzmem sebi počne da mjauce jela je do neki dan od juce nije baš svoja

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *