Otrovne sobne biljke – opasnost za vašu mačku

Otrovne sobne biljke – opasnost za vašu mačku

Većina će se složiti da je dom bez pokoje biljke pomalo sumoran, hladan i nepotpun.
Biljke u prostor unose život, boju, svježinu, ljepotu i dašak prirode. Osim što su ukras našega doma i odličan način popunjavanja praznine u prostoriji, one imaju i znanstveno dokazane pozitivne učinke; smanjuju razinu toksina u zraku, smiruju um, smanjuju stres, potiču raspoloženje, a pojedine vrste navodno imaju sposobnost neutralizacije štetnih posljedica elektronskog zračenja.

No, uza svu čar i ljepotu, neke biljke skrivaju i nimalo bezazlene karakteristike.

Posebno su opasne one koje u sastavu svoga lišća, stabljike, cvijeta ili ploda kriju razne toksine koji mogu biti čak i smrtonosni.

Ako dijelite životni prostor s mačkom, svakako morate s malo dodatnog opreza birati biljke za vaš dom. Mačke su radoznala bića, rado njuškaju i istražuju pa tako obična znatiželja može biti razlog za grickanje sobnoga bilja.

Sljedeći razlog za zabrinutost je nagon mačaka da lizanjem čiste svoje krzno, što dovodi do nakupljanja dlaka u želucu. Žvakanje raznih trava mačkama olakšava izbacivanje nakupljene dlake.

Također i nedostatak vitamina mačke će instinktivno pokušati nadomjestiti konzumiranjem trava i biljaka.

Vjerojatno naslućujete opasnost upravo spomenutoga; u kriznim trenucima, kada im trava nije na dohvat šape :) mačke se mogu poslužiti onim što je dostupno – primamljivom sobnom biljkom. One ne mogu osjetiti toksičnost biljaka pa je vrlo vjerojatno da će pokušati omastiti brk i ne sluteći opasnost koja vreba iz lijepog zelenog grma.

Postoje vrste sobnih biljaka koje su niske toksičnosti te u slučaju da ih mačka ili drugi ljubimac pojede izazvat će samo blage probavne smetnje, povraćanje, proljev te lakšu iritaciju jezika i grla.

No, zabrinjavajuće su sve vrste koje su visoke toksičnosti, jer sadrže kemijske spojeve koji izazivaju vrlo ozbiljne reakcije i čija konzumacija može biti kobna za vašu mačku.

Uzmimo za primjer biljku Oleander koju mnogi uzgajaju u vrtu a manje, mlade primjerke i u stanovima. Ova lijepa biljka sadrži toksične glikozide koji izazivaju promjene u srčanom ritmu i cirkulaciji krvi. Smrtonosno je gutanje čak i jednog lista.

Dakle, ukoliko u kući imate neke od opasnih, otrovnih biljaka poklonite ih nekome tko nema malu djecu i kućne ljubimce ili ih preselite na sigurno mjesto na kojemu neće predstavljati opasnost za djecu, mačku ili psa.

U nastavku donosimo popis 20 opasnih biljaka koje su najrasprostranjenije na našem području i često su prisutne u kućanstvima – upoznajte ih:

Aloe Vera

Aloja – biljka iz porodice kaktusa, poznata po svojoj ljekovitosti. Ipak, u velikim količinama može biti otrovna pa se svakako preporučuje oprez.

Amarilis

Amarillis – cijela biljka je toksična, listovi, tučak, a posebno lukovica.

Anturium

Anturium – u slučaju konzumacije izaziva oticanje sluznice što može dovesti do gušenja.

Azaleja

Azaleja ili Rhododendron – u svojim listovima skriva velike količine alkaloida, a otrovni su i ostali dijelovi biljke.

Begonija

Begonia – simptomi trovanja su otežano gutanje, slinjenje i povraćanje.

Bršljan

Bršljan – poznata penjačica čiji su listovi i bobice otrovni.

Božićna zvijezda

Božićna zvijezda – poznata je po čarobnim crvenim cvjetovima, ali svi biljni dijelovi su otrovni.

Ciklama

Ciklama – gomolji ove ljepotice sadrže alkaloide koji izazivaju želučane grčeve, mučninu i proljev.

Difenbahija

Difenbahija – sadrži velike količine kalcij oksalata. Cijela biljka je opasna, a osobito stabljika.

Dracena

Dracena – kora ove biljke sadrži crvenu smolu koja izaziva proljev i povraćanje.

Ficus benjamina

Ficus Benjamin – otkinuti listovi fikusa luče mliječnu tekućinu koja je toksična.

Filodendron

Filodendron – kao i Difenbahija u svom sastavu ima kalcij oksalat i cijela je otrovna.

Hortenzija

Hortenzija – biljka prelijepih velikih cvjetova, ali uza svu ljepotu koja ju krasi cijela je otrovna.

Kroton

Kroton – svi dijelovi biljke su otrovni.

Imela

Imela – u svom sastavu ima otrovni alkaloid viskotoksin pa čak i mala bobica ove biljke može izazvati ozbiljne posljedice.

Monstera

Monstera – ima iste karakteristike kao Filodendron.

Narcis

Narcis – čaroban cvijet kojim u proljeće često ukrašavamo prozorske daske. Sve vrste narcisa sadržavaju alkaloidni otrov likorin. Osim lukovice, koja je posebno otrovna, opasni su i ostali dijelovi biljke.

Oleander

Oleander – je izrazito opasna biljka, a mnogi su je okarakterizirali kao najotrovniju na zemlji.

Ricinus

Ricinus – sadrži otrovni alkaloid ricin. Otrovni su listovi, a posebno sjeme. Unošenje jedne do tri sjemenke u organizam je smrtonosno.

Kozac

Spatifilum ili Kozac – cijela biljka je otrovna a korisna je samo iz razloga što se navodno hrani elektronskim zračenjem, te je pogodna za držanje u blizini televizora i kompjutera, kako bi eliminirala negativne posljedice ovih, ali i drugih elektronskih uređaja.

macke.hr
Autor: macke.hr

macke.hr su centralno mjesto za sve vlasnike mačaka ili one koji žele znati više. Novosti, informacije, pomoć i zanimljivosti - sve na jednom mjestu!

Postoji 43 komentara na ovaj članak
 1. Avatar
  Lana u 11:56

  Poštovani,
  da li možda imate informaciju da li su Passiflora caeruela (Isusova kruna)- penjačica koja se može uzgajati kao sobna biljka i Lonicera henryi Hemsl. otrovne za mačke?
  Hvala
  Lana

  • Riba
   Riba u 12:14

   Pozdrav Lana,
   Passiflora je svakako toksična i to ne samo za mačke, pogotovo ako je riječ o listovima i nezrelim plodovima. Gorak okus doduše bi trebao uvjeriti mačku da se drži dalje nakon prvog “kušanja”. Što se Lonicere tiče, postoji mnogo vrsta od kojih neke navodno imaju efekt sličan mačjoj metvici, ali određene vrste nisu toliko bezazlene iako bi toksičnost trebala biti značajno niža nego kod Passiflore. Sve u svemu, čine se kao vrste koje je bolje ne držati u domu.

 2. Avatar
  Vera u 16:58

  Molim Vas da mi odgovorite da li je Maranta otrovna za mačke? Mačak mi je bio veoma bolestan, jetra mu nije radila dobro i veterinaru je izgledalo kao trovanje. Kupila sam skoro pomenutu biljku i nisam nigde našla da je otrovna, ali sam ga videla posle bolesti da je hteo da otkine listić.
  Hvala, Vera

  • Riba
   Riba u 19:06

   Pozdrav Vera – kao što ste već otkrili nema razloga za zabrinutost što se Marante tiče, uzrok trovanja mora biti negdje drugdje.

  • Riba
   Riba u 12:43

   Pozdrav Nada! Po informacijama koje smo pronašli, ta je biljka blago toksična za pse i mačke. Drugim riječima, ako se dobro najedu njenih pupoljaka i cvijeta postoji mogućnost povraćanja i blagog proljeva. S obzirom da biljka ima dosta karakterističan miris možda neće biti privlačna mački…u svakom slučaju ne može izazvati ozbiljne posljedice, ali bi je trebalo držati “dalje od šapa” u slučaju da mačka pokaže veliki interes za žvakanjem.

 3. Avatar
  Paula u 14:10

  Poštovani,
  da li možda imate informaciju da li je hibiskus otrovan za mace? Stabiljka,list,cvijet? Hvala Paula.

   • Riba
    Riba u 16:29

    Pozdrav Marina – Hibiskus nije otrovan! Navodno ekstrakt može izazvati blage probavne tegobe, ali sam cijvet i biljka su bezazleni.

  • Riba
   Riba u 14:22

   Pozdrav Maja – ako je riječ o nephrolepis exaltata paprati, onda je potpuno sigurna za mačke, kao i aspidistra. Jesu li te biljke sigurne od mačke, to je drugo pitanje. :)

 4. Avatar
  Sladjana u 22:04

  Postovana danas smo dobili na poklon veliki fikus Benjamin koji nam je u dnevnom boravku ,a procitali smo da je otrovan.
  Imamo psa koji je sa nama i sada se bojimo da slucajno neotkine list

  • Riba
   Riba u 06:27

   Pozdrav Sladjana! Osobno mislim da nema neke opasnosti jer za razliku od macaka, psi obicno nisu skloni napadnju i zvakanju biljaka. Ovo misljenje treba uzeti sa rezervom jer imamo puno manje znanja i iskustava sa psima u odnosu na macke.

  • Riba
   Riba u 07:50

   Pozdrav Maja! Biljke iz porodice Calceolaria u koju spada spomenuta papučica nisu toksične za mačke i ljude. Nadamo se da neće biti zanimljiva vašoj mački za žvakanje. :)

 5. Avatar
  Luka u 19:02

  Pozdrav, dobio sam benjamin od vrlo drage osobe, a u stanu imam dvije mačke. Naravno, mačke su mi punoooo vaznije!!! Kolika je mogućnost trovanja? Da li mogu mace umrijeti ili mogu samo dobiti proljev. Da li da se odma rijesim biljke? Molim za savjet

  • Riba
   Riba u 20:01

   Pozdrav Luka – ubit ih neće, ali ako se dobro nažvaču fikusa patit će od gastroinstestinalnih problema i iritacije usne šupljine. Uz malo sreće možda im ne bude zanimljiv.

   • Avatar
    Luka u 02:06

    Nadam se da im nece biti zanimljiv. Prebrojao sam listove. Bude li nekog znacajnijeg gubitka biljka leti van 😉 Zahvaljujemo na brzom odgovoru.

 6. Avatar
  Anđela u 07:26

  Pozdrav! Moja mačka je možda gricnula fikus benjamin. Tj. možda je napravila rupu u listu zubom, a možda i nije ona. Ako jeste, ima li razloga za brigu?

 7. Avatar
  Semi u 12:16

  Postovani, zanima me list orhideje da li je opasan, macor je sazvakao malu kolicinu bukvalno od dva lista po zalogaj da li je razlog za brigu? Cvece je ono za svadbe namenjeno u korpici.
  Ps dala sam mu aktivan ugalj za svaki slucaj.

 8. Avatar
  Ajla u 16:10

  Pozdrav! Zanima me da li je cvijet Kala otrovan za macke? Naime nedavno sam kupila kalu, i prije 3 dana macak mi je dobio upalu cijelog sigestivnog trakta i povracanje konstantno. Zanima me da li je moguce da je to od kale?
  Lijep pozdrav

  • Riba
   Riba u 16:30

   Pozdrav Ajla – da, Kala je potvrđeno toksična, mislim da bi je zbog raširenosti trebalo staviti na ovaj popis. Simptomi su opravo ovi koje ste opisali uz osjećaj peckanja sluznice. Uzrok njegovih tegoba bi mogao biti i drugi, jeste li primjetili da je pojeo lišće ili cvijet kale i o kojoj je količini riječ?

   • Avatar
    Ajla u 20:04

    Na zalost nisam primijetila da je pojeo, medjutim vrlo je moguce s obzirom da imam jednu kalu u sobi gdje on najvise boravi. Bili smo kod veterinara, sada je na terapiji i puno je bolje, ali ja pokusavam da nadjem moguci uzrok da se ne bi ponovilo, i kala je jedina nova biljka u stanu, pa sam pocela da istrazujem da li je ona potencijalni krivac. Hvala Vam puno na informaciji, kalu cu odmah da poklonim dalje, ako i nije sada krivac, ne zelim da bude u buducnosti. Hvala jos jednom na brzom odgovoru.

  • Riba
   Riba u 18:37

   Pozdrav Iva i isprika na kasnom odgovoru. Bijela tekućina koja se nalazi u ovoj vrsti fikusa može izazvati neugodu kod ljubimaca, međutim zbog same veličine i teksture listova vrlo ih rijetko grizu, što se nadamo da je slučaj i kod vas. Benjamin je recimo puno privlačniji i toksinčniji za mačke. Na vašem se mjestu ne bih previše brinuo.

 9. Avatar
  Greta u 11:30

  Dobila sam na poklon cvijet maranta fascinator pa me zanima da li je on toksičan za mace? Zahhvaljujem na odgovoru.

  • Riba
   Riba u 15:36

   Pozdrav Sunčica – cvijet ljiljana je posebno opasan jer uz gastrointestinalne tegobe može izazvati otkazivanje bubrega koje može završiti fatalno. Zumbul, posebno njegov pupoljak je također otrovan ali nije toliko opasan poput Ljiljana jer se najčešće radi o probavnim smetnjama.

 10. Avatar
  Sladjana u 19:21

  Postovana,da li mozete da mi kazete koju veliku sobnu biljku mogu da kupim a da nije otrovna za macke?
  Unapred zahvalna na odgovoru

 11. Avatar
  Ivana u 05:58

  Pozdrav, macka mi je pojela vrsak lista (2cm) male sobne kale. Sada vidim da je kala toksicna za macke. Moze li joj od te kolicine nesto biti? I sto?

  • Riba
   Riba u 06:16

   Pozdrav Ivana,

   To je mala kolicina koja nece izazvati ozbiljnu reakciju, u najgorem slucaju macka ce povratiti sadrzaj (sto najcesce i cine neovisno o biljci).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *