Kako predvidjeti vrijeme po mačjem ponašanju?

Kako predvidjeti vrijeme po mačjem ponašanju?

Klima doista divlja u zadnje vrijeme. Čas je toplo, čas je hladno, čas pada kiša, čas nas snijeg zaspe i nekada se čak i u jednom danu promijeni nekoliko vremenskih uvjeta. Vremenske prognoze ponekad pogode, a ponekad i ne pa ne čudi stoga da ljudi sve češće traže nešto što će im pouzdanije reći kakvo se vrijeme sprema. Vjerojatno ćete se iznenaditi da, ukoliko imate mačku u svojoj kući, imate privatnog i najboljeg meteorologa. Evo kako.

Naime, još je davne 1883. godine prvi poručnik američke vojske, H. H. C. Dunwoody rekao da umjesto da svoju vjeru stavljamo u predviđanje meteorologa, trebali bismo pratiti mudrost naših životinja koje žive sasvim blizu nas, točnije mačaka.

Prvi se pukovnik toliko potrudio s ovom tematikom, dakle predviđanju vremena po mačkama, da je i napisao knjigu pod nazivom ‘Weather Proverbs’  (u slobodnom prijevodu ‘Izreke o vremenu’). U knjizi je iznio veoma dugačku listu ponašanja životinja prema kojima  se može sa sigurnošću predvidjeti kakvo će biti vrijeme. U svom je štivu naveo mnogo ponašanja životinja kao što su lisice, medvjedi i koze, ali ipak najveći je dio knjige fokusiran upravo na mačke.

Pukovnik Dunwoody tako navodi da se po sljedećem načinu ponašanja mačaka može predvidjeti određeno vrijeme:

  • kada mačka kiše, to je znak za će padati kiša
  • kada se mačka nakon kiše umiva te ovisno o tome u kojem smjeru je okrenula svoju njuškicu, iz tog smjera će puhati vjetar (sjeverac, južnjak, zapadnjak ili istočnjak)
  • kada mačka hrče dok spava, dolaze veoma nepovoljni vremenski uvjeti
  • ako mačka pere svoje lice tako da šapicama prije prelazi preko uha, znak je da će padati kiša.
  • ako mačka spava na leđima, očekujte oluju
  • ako mačka umiva lice, ali tako da je leđa okrenula prema vatri ili drugom izvoru topline, znak je da će se snijeg otopiti (ako ga ima)

Čini se kako je prethodnih dana jako mnogo mačaka u Hrvatskoj kihalo, ili hrkalo dok spava, sudeći po poplavama i kišama.

Što vi mislite o ovom predviđanju vremena? Drži li vodu ili nema nikakve veze s aktualnom klimatskom situacijom?

(foto: shannonkringen cc)

Nevena
Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *